Font: Xarxa de Custòdia del Territori
L’objectiu en el que s'emmarca aquesta guia és estrènyer la relació entre les feines realitzades pel tercer sector, assumint que el tercer sector ambiental i el tercer sector social no són 2 sectors independents entre si. Tot i tenir grans diferències (nombre d’entitats i voluntaris, volum pressupostari, etc.), ambdós sectors comparteixen una sèrie de valors i objectius consensuats, que fonamenten el seu caràcter no lucratiu, i que són un punt de partida en el camí per establir sinèrgies i aliances.
A la guia es detallen les principals característiques de cada sector i els punts en comú; es llisten possibles sinèrgies i aliances així com els beneficis d'aquestes col·laboracions; es descriuen 8 experiències de col·laboració socio-ambiental i s'ha elaborat un directori de projectes on hi ha participació socio ambiental que puguin servir d'inspiració per a nous projectes. A més hi trobareu diverses reflexions i recomanacions sobrecom integrar l'acció social i l'ambiental.
La guia parteix de la base que a Catalunya hi ha una gran quantitat d’iniciatives socials que constitueixen un motor de progrés social, alhora que enriqueixen la nostra vida comunitària. Les organitzacions del tercer sector cívico-social que treballen amb l’objectiu de millorar la cohesió social i la qualitat de vida de les persones, generen ocupació i representen un element de re-equilibri i de solidaritat social. La flexibilitat, la proximitat a la problemàtica social i la capacitat per identificar i canalitzar les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, converteixen el tercer sector en un dels pilars bàsics per al desenvolupament social sostenible i la governança, estratègies indispensables per avançar vers una societat oberta, justa, equitativa, cohesionada i amb una forta consciència solidària.
Complementàriament, les entitats del tercer sector ambiental catalanes treballen des de l’associacionisme i l’altruisme, realitzant una tasca, de vegades invisible, però d’una enorme transcendència per a la conservació de la natura i la millora del medi ambient. A través de projectes, d’accions d’incidència política, d’actuacions populars i col·lectives, entre d’altres, les entitats ambientals catalanes treballen en àmbits tan diversos i alhora rellevants com la recuperació d’espais naturals degradats, la conservació de la biodiversitat, la mobilitat sostenible i segura, la minimització dels residus o la millora de l’eficiència energètica.
Es fa evident que la col·laboració entre els sectors social i ambiental ha de ser un dels pilars fonamentals per a construir una societat més justa, igualitària, inclusiva i sostenible. Aquestes col·laboracions, a més, permetran compartir projectes, mètodes de treball, arribar a públics diferents i, en general, incloure un discurs més inclusiu
Aquesta guia, doncs, vol ser un primer pas per obrir nous espais de treball conjunt entre els sectors social i ambiental.
Us podeu descarregar la guia aquí.
Aquesta guia s’ha realitzat en el marc del projecte “Programa per a l’enfortiment de les entitats de custòdia”, que ha rebut el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.