La Generalitat enllesteix el Pla d'acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya, amb 133 projectes en dos anys

18/02/2019 - 15:33

El Pla, proposa donar resposta a sis reptes diferents a través de 18 accions articulades en 133 projectes, ha estat elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, i finançat pel programa de cooperació interregional Interreg Europe, agrupa 47 empreses, entitats socials, universitats i administracions públiques.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest 15 de febrer a Barcelona el Pla d’acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020) per reduir aquest malbaratament en totes les seves fases, des del sector primari a les persones consumidores, passant per la indústria agroalimentària, el transport, la distribució i la comercialització, la manipulació i la restauració. El pla, que parteix d’un model de governança compartida, recull projectes de 47 organitzacions catalanes implicades com a impulsores, i planteja implementar 133 projectes que incideixen en tots els sectors de la cadena alimentària, distribuïts per tot el territori.
 
Base per a l’acció futura
Les diferents actuacions serviran per incrementar el coneixement en aquest àmbit, sensibilitzar i mobilitzar tots els sectors implicats, impulsar projectes concrets per prevenir en origen el malbaratament i per aprofitar els aliments, articular òrgans de governança i definir els instruments normatius que ho facilitin. El pla pot esdevenir la base per a l’acció futura a Catalunya en aquest àmbit i també una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà
aquest 2019.
 
El document pretén assolir aquestes fites a partir d’un marc de treball comú que incorpori les actuacions que es duen a terme des de tots els sectors de la cadena alimentària amb un model de governança compartida. El pla d’acció es fonamenta en els següents principis:
 
  • Recuperació del valor dels aliments i conèixer la importància d’obtenir-los.
  • Enfocament integral del sistema alimentari.
  • Jerarquia de gestió de residus.
  • Sostenibilitat econòmica, ambiental i social.
  • Transparència i accés a la informació.
  • Innovació tecnològica, social, ambiental i de governança.
  • Responsabilitat compartida.
  • Economia circular.

 
L’Ecowaste4food
El Pla s’ha elaborat en el marc del projecte Ecowaste4food, "Suport a la innovació ecològica per reduir el malbaratament alimentari i promoció d’una economia eficient en el consum de recursos”, un projecte europeu Interreg de quatre anys de durada (2017–2020). Els dos primers anys del projecte han servit per a què totes les regions participants intercanviessin bones pràctiques i debatessin sobre diferents opcions de reducció del malbaratament. Aquest coneixement ha donat com a resultat un pla d’acció fet a mida per a cadascuna de les regions.
 
A l’Ecowaste4food hi participen autoritats locals i regionals de set països europeus: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia). El projecte vol fer front a la pèrdua recurrent d’aliments que no es consumeixen i, alhora, demostrar que els residus d'aliments poden gestionar-se per contribuir a una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient.

El comitè estratègic català del projecte Ecowaste4food està format per 47 organitzacions que han contribuït a l’elaboració del Pla d’Acció. Provenen de tots els sectors i baules de la cadena alimentària i han aportat les seves experiències, reflexions i opinions sobre el fenomen del malbaratament alimentari. A causa de la seva visió propera del sector, la seva experiència i els diferents punts de vista associats a cada esglaó en la cadena alimentària, la implicació dels agents d’interès en l’elaboració d’aquest document ha estat un element clau. Els integrants del Comitè estratègic seran a més, els responsables d’implementar el Pla d’Acció durant el 2019 i 2020.

 

Relacionats

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Butlletí