La Regidoria de Sostenibilitat de Torredembarra realitza més de 400 enquestes sobre la recollida de residus

Font: Ajuntament de Torredembarra

04/03/2019 - 10:42

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra ha dut a terme, durant els mesos de novembre i desembre passats, una campanya informativa per conèixer l’opinió de la ciutadania en zones amb predomini de blocs de pisos davant un canvi de sistema de recollida de residus que permeti millorar els resultats del reciclatge. Aquesta acció és una de les contemplades en la subvenció que l’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat a l’Ajuntament de Torredembarra per millorar la recollida selectiva de la matèria orgànica. En els resultats es detecta que un 55% dels enquestats prefereix un sistema amb contenidors tancats amb targeta identificativa i el 20% el sistema Porta a Porta.

La campanya, desenvolupada per monitores i monitors ambientals de GEPEC-EdC i GETE-Ecologistes en Acció, s’ha centrat en el centre del municipi, just on es concentra la major part d’urbanisme vertical, ubicat dalt i baix del nucli antic on també s’ha aprofitat per reforçar la informació del sistema de recollida porta a porta implantat ja des de fa 10 anys.

S’han dut a terme 441 enquestes personalitzades en ambdues zones per conèixer les preferències de sistema de recollida en cas de canvis així com per captar el nivell de coneixença de com s’ha de segregar correctament la matèria orgànica (FORM). També s’han visitat quasi 450 habitatges del nucli antic als quals s’han lliurat 56 cubells marrons per a separar la FORM i 65 paquets de bosses compostables als habitatges que encara no feien servir aquest sistema.

En relació al coneixement de com reciclar correctament la FORM, entre un 64 i un 67% de les persones enquestades van manifestar que sí separaven la matèria orgànica. Segons la zona, van manifestar diferències en allò que fa referència als dubtes sobre què s’ha de dipositar al  contenidor gris. Tot i conèixer el sistema Porta a Porta (entre el 45 i el 61% de les persones enquestades) només el 20% sabia que era un sistema que permet obtenir rebaixa en les taxes de residus.

Dels resultats de les enquestes, doncs, destaca que un 55% dels enquestats prefereixen un sistema de recollida amb contenidors tancats amb targeta identificativa, un 20 % es decanten pel sistema de recollida Porta a Porta com està implantat al nucli antic, un 15% opten per una zona d’aportació per la nit amb bosses i de la resta (10,4%) un 4,1 prefereixen no canviar i el 6,3 % no respon.

Amb aquests resultats la Regidoria de Sostenibilitat disposa de més aportacions ciutadanes per determinar com millorar la recollida en aquestes zones més complexes amb aportacions dels propis usuaris.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí