Font: El Far
El premi reconeix el compromís de Cornellà "per transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d'una àrea metropolitana d'alta densitat"
L'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha rebut el premi Green Leaf 2019 de mans de Joanna Drake, directora general adjunta de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. Els dos dirigents han signat un document marc dels compromisos de la ciutat en temes de sostenibilitat i han fet balanç del projecte municipal Cornellà Natura, pel qual la ciutat ha estat guardonada amb el premi Green Leaf.
L'acte ha tingut lloc durant l'acte de presentació de la Conferència Internacional Greening for Change. Durant els dos dies de conferència, experts nacionals i internacionals han donat a conèixer les pràctiques en sostenibilitat urbana que realitzen les ciutats europees.
El reconeixement Green Leaf 2019 l'impulsa la Comissió Europea per premiar el compromís ambiental de les ciutats europees d'entre 20.000 i 100.000 habitants, així com els seus esforços per promoure el creixement verd. Cornellà va ser escollida guanyadora en un acte celebrat a Nimega (Països Baixos), el passat mes de juny.
El premi de la Comissió Europea reconeix el compromís de Cornellà "per transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d'una àrea metropolitana d'alta densitat, i que podria ser un model per a altres àrees urbanes compactes", segons expliquen des del propi consistori.
Aquest esforç de l'administració municipal i de les entitats per a construir una ciutat més habitable i sostenible s'emmarca, en bona part, dins el Cornellà Natura, un projecte estratègic que, en un horitzó temporal d'una dècada, la recerca naturalitzar la ciutat, posant de relleu els seus valors ambientals, socials i paisatgístics, per humanitzar-la.
Això suposa posar en marxa actuacions en la línia de la potenciació i millora del patrimoni verd generat durant els últims anys, i el desenvolupament de noves actuacions que busquin l'encaix de la natura a la ciutat mitjançant la vertebració d'una sèrie d'eixos verds: creació de zones de vianants, restricció del trànsit de vehicles, mesures contra la contaminació o la recuperació d'espais per a ús ciutadà.
En l'últim any han finalitzat diverses actuacions emmarcades en aquest projecte, integrades en els eixos verds esmentats: la remodelació de l'avinguda dels Alps, reduint un carril per sentit, i del parc de Rosa Sensat, transformat en un parc dedicat a la lectura ; les reformes de les avingudes Pablo Picasso i Sant Ildefons, on s'han ampliat les voreres per fer un espai més verd i amable; la renovació del parc de la Infanta, o la conversió en zona amb prioritat per als vianants del carrer Verge de Montserrat. Totes aquestes actuacions han suposat al voltant de 6,3 milions d'euros d'inversió.
Per 2019 es preveuen realitzar obres al carrer Montserrat Roig, als carrers Avellaner, Urgell i Empordà, i al parc de Can Corts, dins el projecte Cornellà Natura.
Així mateix, també s'han impulsat projectes divulgatius a les escoles i activitats de sensibilització entre la població com el Dia de la Creativitat, la celebració de la Setmana de la Naturalesa, i iniciatives com els Diumenges sense cotxes.
De la mateixa manera, 4,1 km de carrers s'han senyalitzat com a espais de cohabitació entre bicicletes i cotxes, limitant la velocitat a 30 km / h, com a mesura de pacificació del trànsit. A més, Cornellà es troba dins de la Zona de Baixes Emissions que restringeix el trànsit a certs vehicles quan hi ha un episodi de contaminació ambiental.