Font: El Món Planeta
El cantó nepalès de l'Everest | Pixabay
Des del primer intent d'escalar l'Everest, una expedició britànica que va provar-ho el 1922, gairebé 300 persones han mort intentant arribar al seu cim, i es calcula que dues terceres parts dels cadàvers continuen sota la neu i el gel de la muntanya. Darrerament, però, segons informa la cadena britànica BBC, els organitzadors d'expedicions al punt més alt del nostre planeta estan preocupats per la gran quantitat de cossos d'escaladors que estan reapareixent a mesura que les glaceres de l'Everest es fonen a causa de l'escalfament global.
Segons Ang Tshering Sherpa, expresident de l'Associació Nepalesa de Muntanyisme, explica a la BBC, "la capa de gel i les glaceres s'estan fonent ràpidament i els cossos que havien quedat enterrats durant tots aquests anys estan quedant exposats". El mateix mitjà afirma que, al cantó xinès -nord- de la muntanya, s'estan retirant alguns d'aquests cadàvers aprofitant l'inici de la temporada primaveral d'ascensos. Ang Tshering Sherpa explica com "hem baixat cadàvers d'alguns escaladors que han mort els darrers anys, però els antics que s'havien quedat enterrats, ara estan apareixent". Membres de l'Associacio d'Operadors d'Expedició del Nepal també han afirmat que tractar amb els cadàvers no és senzill, perquè la llei del Nepal obliga al govern a involucrar-se quan hi ha morts pel mig. El president de l'associació, Dambar Parajuli, afirma que "aquest afer ha de ser prioritzat tant pel govern com per la indústria del muntanyisme, si ho poden fer al cantó tibetà de l'Everest, aquí també hem de poder".
La glacera Khumbu s'està fonent ràpidament | Uwe Gille (CC)
El 2017, la mà d'un escalador mort va emergir de la neu del Camp 1. El mateix any, un altre cadàver va aparèixer a la glacera Khumbu, el lloc on s'han trobat més cadàvers antics durant els darrers anys. L'àrea del Camp 4, que és relativament plana, també destaca per la quantitat de cossos que han aparegut. Citant un membre d'una ONG activa a la regió, "mans i cames de cadàvers també han aparegut al camp base durant els darrers anys". La mateixa persona afirma que "el nivel de gel al voltant del camp ha anat baixant, i és per això que els cadàvers estan quedant exposats". Els estudis que indiquen que les glaceres de l'Himàlaia s'estan aprimant i fonent ràpidament són molts. La glacera Khumbu, que els escaladors han de travessar en el seu camí al cim, té bassals cada cop més grans i que s'estan ajuntant a causa de la velocitat a què s'està fonent. El 2016, l'exèrcit del Nepal es va haver de desplaçar al llac Imja, a prop de la muntanya, per drenar-lo perquè la fusió de les glaceres estava fent que arribés a nivells perillosos.
No tots els cadàvers apareixen de sota el gel a causa de la fusió del gel, però, alguns també apareixen pel moviment 'normal' de la glacera, que fa que, segons explica Tshering Pandey Bhote, vicepresident de l'Associació de Guies de Muntanya del Nepal, "veiem cossos de tant en tant". Els alpinistes morts, de fet, són una visió habitual per als escaladors de l'Everest, i alguns d'ells serveixen com a indicadors com, per exemple, les botes verdes del cadàver d'un alpinista indi que va morir el 1996 i que apunten directament a la ruta d'escalada.
El cadàver conegut com a "botes verdes" és un senyal del camí cap al cim | Wikimedia Commons
La majoria de cossos d'escaladors morts a l'Everest es deixen allà no només per les dificultats i el cost de baixar-los al camp base sinó, principalment, pels desitjos dels mateixos alpinistes, que volen quedar-se allà on la muntanya els ha vençut. Ara, però, sembla que l'escalfament global està vencent la muntanya.