Una balena de 7,5 metres feta amb ampolles per denunciar l'abocament de plàstics al mar, a Premià

Font: Ajuntament de Premià de Mar

23/04/2019 - 09:59

Alumnes de 1r d'ESO de l'escola El Pilar han construït una balena de 7,5 metres de llargada amb l'objectiu de denunciar les conseqüències de l'abocament de plàstics al mar. La idea va sorgir a final del curs passat quan la professora de Visual i plàstica del centre, Cristina Piris, va veure a les xarxes socials que Green Peace havia construït un cetaci a base de plàstics a una platja de les Filipines per visualitzar el mal que fa a les espècies marines el plàstic que l'home llença al mar. Professora i estudiants van treballar prop de 3 mesos en el disseny de l'obra, que està feta amb malla de plàstic i plena d'ampolles també de plàstic que anaven portant alumnes del centre, i també de les escoles El Dofí i Mar Nova, que hi ha col·laborat en el projecte.

La direcció de l'escola i l'Ajuntament van contactar amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme per cercar una continuïtat del projecte. El Consorci, del qual Premià de Mar en forma part, va convidar els alumnes participants en el projecte a fer una visita a les instal·lacions de Mataró i van acordar que la balena hi quedés exposada, formant part del circuit de visites escolars que apropa el món de la gestió dels residus i l’economia circular a prop de 3000 estudiants cada curs.

El divendres 12 d'abril, es va fer una cercavila festiva que va portar la balena remolcada des de l'escola El Pilar fins a la plaça dels Països Catalans, on es va llegir un manifest que van signar representants dels alumnes, del consorci i l'alcalde Miquel Àngel Méndez. La rua va seguir fins al port on un camió del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme va transportar la balena fins a la seva destinació final a la planta de valorització de residus de Mataró. Properament, la balena s’instal·larà a la terrassa del Consorci, on es troba l’Esfera Verda i el cinema 4D que explica el funcionament de la planta, i es farà un acte de benvinguda amb alumnes que hi han participat en la seva creació.

El manifest de l'acte un cop signat per totes les parts

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí