Els mercats municipals, les millors botigues a granel

Ambientòloga, especialitzada en comunicació i ecodisseny. anavillagordo.com
29/04/2019 - 12:17

‘Comprar a granel és difícil perquè no hi ha botigues on es pugui al meu barri’ o ‘No tinc temps per fer-ho’ o ‘És molt car’ serien les principals excuses per no intentar passar de comprar menjar embolicat en plàstic a comprar-ne menjar sense cap acompanyant més. Aniré excusa a excusa intentant donar respostes i la meva opinió personal.

‘Comprar a granel és difícil perquè no hi ha botigues on es pugui al meu barri’. Has provat al teu mercat municipal?
Darrerament, quan la gent em veu amb els túppers i el carretó de la compra dirigir-me al mercat, em comenten que com ho faig, que d’on trec el temps, però sobretot em pregunten: on compres a granel? I jo els dic: ‘Al mercat municipal’, en el meu cas, el Mercat d’Hostafrancs!’. I ells i elles me diuen (sobretot elles!): ‘Al mercat?’ I llavors jo els explico tot això. Al meu mercat, el del meu barri, jo compro:

  • Diversos dolços per esmorzars i berenars: ulleretes, galetes i cookies. Per tant, sí, es poden comprar galetes a granel i no només al mercat. Per exemple, hi ha unes galetes de xocolata integrals que només m’agraden a mi a casa que les compro en una fleca del carrer de Sants, que no està especialitzada en granel. De fet diria que és una franquícia. Però jo porto el meu pot de vidre i la noia me l’omple encantada.
  • Fruits secs: panses, atmetlles, nous, cacauets, pipes pelades, pipes de carbassa, etc. Que es poden comprar fruits secs al mercat és un clàssic, diria. Jo tota la vida ho he vist però normalment la gent s’ha acostumat a que els hi posin en mini bossetes de plàstic o túppers petits de plàstic (difícils d’utilitzar més d’un cop). Però, si portes els teus propis pots o túppers i te’ls taren, pots evitar aquest ús de plàstic innecessari.
  • Peix i carn. ‘Com?’ La gent em respon així. Comprar a granel sempre s’ha relacionat amb comprar a pes sense envàs, però més enfocat a cereals o llegums o espècies, per exemple. En el cas del peix o de la carn, jo els compro amb els meus túppers i intento que en el cas de voler congelar alguna peça ja estigui al túpper corresponent (d’un vidre especial per poder estar al congelador). Per tant, sí, la carn i el peix pot comprar-se sense safates de porexpan o bosses de plàstic o film enganxat o al buit. De fet, i torno a insistir, a les peixateries i carnisseries de barri, que encara n’hi ha alguna, també pots anar amb els teus propis envasos des de casa. No es tracta tant, doncs, del lloc on comprem sinó de portar amb nosaltres els envasos necessaris per evitar-ne de nous.

  • Fruita i verdura. En aquest cas tothom ho veu clar. La fruita i la verdura sempre ha estat als mercats i sempre s’ha pogut comprar sense la necessitat de bosses de plàstic mentre comptessis amb el teu propi cabàs o cistella o carro de la compra. En aquest cas jo faig servir bosses de tela de tara zero, que es poden fer servir fins i tot per raïm o cherries o peces de fruita i verdura petites. Tanmateix, no compro massa verdura o fruita al mercat ja que estem a una cooperativa que ens porta la fruita i la verdura ecològica i de proximitat a casa.
  • Pasta. En la mateixa parada on compro els fruits secs també compro la pasta, de tot tipus: integral, d’espelta, de verdures, artesanal, ecològica. En aquest cas diria que la parada on compro té una sensibilitat especial i té una varietat de productes gens normal. Ho dic perquè en alguns casos m’han comentat que no a tots els mercats es troba el mateix però jo crec que si busques, a vegades trobes més del que t’esperaves. En el cas del Mercat d’Hostafrancs hi ha una parada de pasta artesanal que fins i tot em permet comprar pasta fresca a granel!
  • Bacallà, seitons, salmó, etc. Tots els mercats compten amb la parada del bacallà i allà tot es pot comprar a granel: croquetes de bacallà, els seitons, tot. Segueix essent car, és clar, però evites portar-te un plàstic que no necessites.
  • Menjar precuinat i llegums cuinades. I aquells dies que no tens res a la nevera per dinar i no tindràs temps de cuinar o que vols un sopar fet perquè arribaràs tard a casa amb els nens, pots també comprar a les parades de menjars pre-cuinats però cuinats aquell mateix dia (no cuinats i envasats). En aquests casos també pots comprar a granel amb els teus propis envasos: mongetes cuites, bròcoli, macarrons amb verdura, sopa amb pilotes de carn, pèsols cuits, etc.
  • Embotits i formatges. I no podia faltar el pernil, el formatge, la llonganissa. Tot això també ho pots comprar amb els teus propis túppers. En aquest cas jo tinc tres de vidre amb tres tapes de colors que són sempre per als embotits. Les tapes no tanquen hermèticament (no cal) i d’aquesta manera sempre els tinc controlats.
  • Patates fregides. El meu darrer descobriment és que pots anar a la xurreria del barri de tota la vida (en el nostre cas, porta al barri més de 50 anys) i comprar les patates xips a granel, amb la teva pròpia bossa i a pes. El que tu vulguis. Sense conservants ni additius i molt més sanes, cuinades per ells.
  • Cafè. Aprop dels mercats hi ha, en molts casos, cafeteries típiques de vora de mercat que compten amb un racó per comprar cafè a granel. Si vas amb el teu propi pot te l’omplen encantats. Pots escollir entre varietats i el plaer de sentir la olor del cafè mentre es mol no té preu.
  • Infusions. Al mercat, en molts casos al mateix lloc on pots comprar els fruits secs, també trobes infusions de tota mena. Sinó, hi ha botigues del tipus ‘Manantial de salut’ que es troba a molts barris, on les pots comprar amb els teus propis recipients.

I encara no he aconseguit comprar a granel en el mercat i per tant, continuo comprant en botigues especialitzades en granel, els següents productes:

  • Oli i vinagre. La veritat és que en aquest cas el preu sí que és escandalosament més car i per tant, després de provar en diversos llocs, ens hem decidit per comprar oli ecològic però no a pes. De moment és massa car.
  • Sirope de agave i altres edulcorants.
  • Vi. Les bodegues de tota la vida costa de trobar-les, però si les trobes pots reaprofitar ampolles pròpies.
  • Arròs i llegums. En aquest cas he trobat una graneria prop de casa dels meus pares (a l’Hospitalet) on un cop al mes, aproximadament, vaig a reomplir el que necessito. La veritat és que resulta difícil trobar arrossos a granel al mercat. A les graneries es poden trobar de tot tipus: salvatge, integral, basmati, etc. I el mateix amb els llegums i molts altres productes.
  • Llet de vaca i vegetals.

‘No tinc temps per fer-ho’. Es tracta d’organitzar-se i d’intentar-ho.
A casa sóc jo la que compro a granel. Sóc jo la que va decidir apostar per reduir els nostres residus familiars i tot i que tinc el suport i col·laboració de la meva parella i fills, sócc jo la que m’he d’encarregar de la logística d’anar a comprar. Per tant, m’he hagut d’organitzar molt bé. Cada setmana, un cop, omplo el carro de la compra de tuppers (a vegades amb més encert que d’altres) i surto al mercat. Alguns cops al matí i d’altres, per la tarda. Per tant, a les tardes també es pot anar al mercat municipal. Després de molts mesos fent-ho, ja tinc per la mà els envasos que faig servir en cada cas (que en alguns casos es tracta de reomplir ja que són sempre els mateixos: els fruits secs, la pasta, els embotits o els dolços). I sempre n’afegeixo algun de més per si se m’ocorre alguna cosa en el propi mercat. Més val que sobrin que no quedar-me curta. Per tant, la recepta seria:

  • Fes inventari dels tuppers que ja tens a casa i de l’ús que en fas. Si els fas servir tots per a portar-te menjar a la feina o pels esmorzars dels nens, necessitaries comptar amb algun més per comprar a granel.
  • Mira bé quins pots de vidre ja tens o quins vas consumint i llences. A partir d’ara te’ls pots quedar i omplir amb productes diversos.

Tot això no ho faràs d’un dia per l’altre. No cal ni funcionarà. És qüestió d’anar incorporant un hàbit poc a poc; i un cop l’hagis anat aplicant, ho tindràs tant per la mà que enlloc de suposar-te més feina t’en suposarà menys.

Pel que fa a la tercera excusa: ‘És molt car’, prefereixo respondre en un altre post ja que aquest ja és massa llarg i aquest tema té molt per comentar i debatre.

De moment, fes inventari, mira el que consumeixes que podries comprar sense envasos associats i comença un a un. Fes-te una recepta a mida. Les solucions poden ser diverses i cadascú les ha d’aplicar a les seves possibilitats personals. A partir d’aquí, us asseguro que tot és satisfacció i confort. I sobretot, la sensació que estàs comprant només allò que necessites, que no estàs generant residus innecessaris i que a més, estàs comprant productes millors, més sans i locals, i estàs coneixent més a les persones que t’envolten, els teus veïns i veïnes i comerciants del barri.


 

Relacionats

Notícia

La síndica de greuges de Catalunya ha presentat un informe on exposa que cal continuar treballant per tenir un marc normatiu legislatiu clar i exhaustiu, més enllà d’aquesta disposició addicional. També demana al futur govern que s’ha de constituir que la retirada de l’amiant sigui una prioritat i que s’avanci en la regulació normativa al Parlament.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí