Unes 300 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea 'Let's Clean Up Europe!'

Font: Agència de Residus de Catalunya

29/04/2019 - 13:12

La ciutadania de tot Europa està convidada a recollir i valoritzar els residus abandonats en el medi durant el mes de maig. L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades a Catalunya entre el 10 i el 12 de maig, 197 a les comarques de Barcelona, 51 a les de Girona, 29 a les de Tarragona, 15 a les de Lleida i 5 a les de les terres de l’Ebre

Entre el 10  i el 12 de maig de 2019 se celebra a Europa la iniciativa “Let’s Clean Up Europe!” en la que totes les persones poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals, com boscos, platges, rius o rieres. La Comissió Europea fomenta les accions de sensibilització sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i la promoció de canvis en els hàbits i el comportament de la ciutadania.

A Catalunya, entitats públiques i privades ofereixen prop de 300 activitats de neteja d’entorns naturals per a persones de totes les edats. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions del tercer sector ambiental, centres excursionistes, escoles i instituts, associacions, ONG i la ciutadania.

Accions a 37 comarques

Les accions donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. Més enllà d’aquest fet, també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics. La campanya “Let’s Clean Up Europe!” compta amb el suport econòmic d’Ecovidrio, de la Diputació de Barcelona i de Cicloplast.

Catalunya participa amb 297 accions a 37 comarques de cinc demarcacions, majoritàriament a les de Barcelona (66,33%) i Girona (17,17%). En total hi participen 289 entitats de 193 municipis. La major part de les actuacions de neteja es realitzen en rius (47,14%) i boscos (43,10%). En menor proporció, en platges i espais mixtes. Es poden consultar totes les accions en detall a l’agenda de la campanya, a la web de l’ARC, que permet apuntar-se com a persona voluntària.

La recollida serà selectiva

L’experiència d’altres anys mostra que la gent se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i es llencen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus i la brossa recollida se separarà de forma selectiva.

L’objectiu és demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament,  poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

A Catalunya, l’any passat es van promoure 275 accions de neteja durant el Let’s Clean up Europe!, que es va celebrar de l’11 al 13 de maig. Aleshores es van recollir 70,5 tones de residus i hi van participar més de 16.000 persones. Enguany, amb les 297 accions programades, les entitats estimen una participació de més de 18.538 persones voluntàries.

Torna l’Ultra Clean Marathon

L’Ultra Clean Marathon és un repte ambiental i esportiu que enguany celebra la segona edició. Es tracta  d’una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ARC, i la Xarxa per a la Conservació de la Natura per conscienciar i mobilitzar la gent a reduir la presència de residus en espais naturals, i promoure curses solidàries i sostenibles amb l’aplicació de bones pràctiques de respecte, protecció i cura del medi ambient.

La cursa tindrà lloc la setmana del 5 a l’11 de maig, i servirà de nexe entre la campanya Let’s Clean Up Europe!, d’activitats centrades en la neteja d’espais naturals, i la Setmana de la Natura, d’activitats de conservació i custòdia del territori.

La primera edició va tenir un gran èxit i ressò, amb la participació de 2.000 persones, dues tones de residus recollits, 25 accions de neteja paral·leles i set actes finals d’etapa. Aquesta segona serà una mica diferent, ja que transcorrerà per una ruta circular al voltant de Catalunya que combinarà tres modalitats esportives –córrer, nedar i remar– i incrementarà les accions de neteja.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Let’s Clean up Europe! el coordina la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a través d’un Projecte LIFE+ del qual l’ARC n’és sòcia. L'objectiu és organitzar durant una setmana i arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en àmbits com el consum o la producció. Enguany, la XI edició de la Setmana se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2019.

El proper 15 de maig, a Brussel·les, en el marc de la Green Week, se celebra la cerimònia de lliurament dels X Premis Europeus de Prevenció de Residus que guardonen els sis millors projectes o activitats celebrats durant la X Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Enguany hi concorren tres finalistes catalans: El Col·legi de Sant Josep de Navàs, l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet i l’empresa Resid’Ús de Girona.


 

 
Categories: 

Relacionats

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí