Font: REDS SDSN
Font: www.goodfreephotos.com
Un nou informe de la Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (SDSN) i de la Universitat de Tilburg (Països Baixos) col·loca a Madrid a la 28a posició ia Barcelona a la 30a, entre les 45 capitals i grans ciutats europees analitzades en matèria de desenvolupament sostenible.
Madrid se situa darrere de Brussel·les, Bratislava i Praga i per davant de Tallin. Barcelona, al seu torn, se situa darrere de la capital d'Estònia i per davant de Varsòvia, Zagreb i Vílnius.
La classificació s'estableix en base als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible adoptats en 2015 pels 193 estats membres de l'Organització de les Nacions Unides. Aquests objectius pretenen reconciliar la prosperitat econòmica i la lluita contra les desigualtats i els reptes associats a la biodiversitat i la crisi climàtica.
L'informe conclou que cap ciutat europea ha aconseguit arribar de moment els 17 ODS. Fins i tot a les ciutats a la part alta d'aquesta classificació els queda encara una quarta part del camí per recórrer per assolir aquests objectius.
Tant Madrid com Barcelona obtenen els seus millors resultats en l'ODS 6 (Aigua Neta i Sanejament) i l'ODS 7 (Energia Assequible i No Contaminant). No obstant això, en ambdues ciutats són també necessaris grans esforços en els ODS 12 (Producció i Consum Responsables) i 13 (Acció pel Clima). Igual que en les altres grans ciutats europees, els alts nivells de contaminació i d'emissions de CO2 i l'accés desigual a l'habitatge són els principals reptes que necessiten transformacions notables a nivell local per assolir els objectius el 2030, que és la data fixada per la Nacions Unides.
L'informe compta amb la contribució de Jeffrey D. Sachs, director de SDSN, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), la Comissió Europea i amb altres actors importants en el desenvolupament de les ciutats.
L'informe està elaborat amb dades provinents d'organismes internacionals, principalment Eurostat, l'Agència Europea de Medi Ambient, el Centre Comú d'Investigació de la Comissió Europea i l'OCDE. L'informe inclou també dades de la societat civil i de centres de recerca europeus.
Com sempre, l'anàlisi està limitat per la disponibilitat, la qualitat i la comparabilitat de les dades. Aquesta limitació es fa encara més evident a nivell local. L'informe inclou un panell informatiu sobre les majors limitacions d'aquest estudi.
La Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible (SDSN), que co-produeix l'Informe Global de Desenvolupament Sostenible (anteriorment SDG Index and Dashboards), en col·laboració amb el Centre Brabant per al Desenvolupament Sostenible (Telos, Universitat de Tilburg), va publicar el primer índex SDG i Informe de taulers per a ciutats europees.
L'informe compara el rendiment de les capitals i una selecció de grans àrees metropolitanes de la Unió Europea (UE) i de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) sobre els 17 Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En total, es presenten els resultats de 45 ciutats europees en aquesta primera versió del prototip utilitzant 56 indicadors. L'informe inclou contribucions de Nilda Mesa (Centre per al Desenvolupament Urbà Sostenible, Universitat de Columbia), l'OCDE i la Comissió Europea i els responsables polítics urbans.