Les plataformes mòbils de recollida selectiva al Bon Pastor ja estan en funcionament

Es presenten les dades setmanalment de la prova pilot
24/06/2019 - 08:00

El barri del Bon Pastor, concretament la zona compresa entre els carrers del Foc Follet, Enric Sanchis, el Barri Vermell, i Sant Adrià, al districte de Sant Andreu, és el lloc escollit per introduir la prova pilot de les plataformes mòbils de contenidors de recollida selectiva.

Amb la col·laboració de tothom i una separació correcta dels residus, els beneficis es multipliquen:

  • Les plataformes s’instal·len en una zona més propera als habitatges, i per tant, és més còmode reciclar.
  • La retirada dels contenidors suposa disposar de més espai públic lliure.
  • Millora la qualitat dels residus recollits en totes les fraccions, i en especial, dels que provenen de la matèria orgànica (reducció d’impropis).
  • Millora de la qualitat de l’aire i reducció dels nivells de soroll perquè les plataformes es transporten amb vehicles elèctrics.
  • Millora del mobiliari urbà per la instal·lació de papereres noves amb tapa per als residus de petit format.

 

Funcionament del sistema

La prova pilot té una durada prevista de sis mesos i funciona de la següent manera: cada dia que hi ha recollida d’escombraries s’instal·len les plataformes a partir de les 18.00 hores i es retiren a les 23.00 hores. Recordem que l’horari recomanat per treure les escombraries és de 20.00 a 22.00 hores. El diumenge és l’únic dia de la setmana que no hi ha recollida d’escombraries.

Els residus que es generen a les llars són separats prèviament i dipositats al carrer segons el model de recollida instaurat.

Indistintament del model de recollida dels residus, les fraccions a separar són:

  • Residus orgànics: restes de carn o peix, flors seques, taps de suro, closques d’ou o marisc, paper de cuina, etc.
  • Envasos de plàstic, brics i llaunes: garrafes d’aigua, bosses de plàstic, llaunes de begudes, xapes, paper d’alumini, safates de porexpan, plats i gots de plàstic, cables d’acer petits, xinxetes, etc.
  • Envasos de vidre: ampolles, pots de vidre, etc. Aquesta fracció no es recull pel sistema de Porta a Porta, per evitar el perill de trencament del vidre, així que s'han de continuar portant al contenidor verd.
  • Envasos de cartró i paper: caixes de cartró, diaris, revistes, etc.
  • Rebuig: burilles, restes d’escombrar, cotó, bolígrafs, etc.
  • Residus sanitaris: bolquers, compreses, excrements d’animals, etc.

Calendari de recollida. Font: Betevé

 

Implicació ciutadana

La col·laboració de la ciutadania en la recollida de residus és clau per aconseguir tots els beneficis previstos, i cal que els veïns i veïnes agafin el compromís d’utilitzar correctament el sistema implantat i fomentar l’orgull de ser el primer barri en disposar de plataformes de contenidors per la recollida selectiva mòbils.

Orgull en diversos sentits: per ser pioners a la ciutat de Barcelona en disposar d’aquestes plataformes mòbils, pels beneficis que suposarà pel barri, com per exemple, més espai públic lliure i perquè contribuiran a aconseguir l’objectiu previst per l’any 2020 de reduir la generació de residus en un 15% respecte al 2010.

Més de 60 comerços s'inclouen dins de la prova pilot de les plataformes mòbils de recollida selectiva. Els comerços que disposen de recollida comercial diària d'orgànica i rebuig, i de tres dies a la setmana per la recollida de paper i cartró, hauran d'utilitzar les plataformes mòbils, d'acord amb el calendari de recollida, per les fraccions d'envasos de plàstic, vidre i residus sanitaris.

Tanmateix, el comerç que no està adscrit a la recollida comercial, sempre hauran d'utilitzar les plataformes mòbils per portar els seus residus.

També s'ha disposat de diversos  informadors que expliquen com, a banda de fomentar el reciclatge, busquen millorar els hàbits dels consumidors per produir cada cop menys residus. Van vestits amb unes dessuadores verdes amb el logotip de l’Ajuntament de Barcelona i són fàcilment reconeixibles pels veïns.

Per altra banda, també assumeixen el paper de mediadors entre el barri i l’Ajuntament per poder escoltar els inconvenients que hi troben els veïns del barri. Segons han explicat dos informadors a betevé, hi ha molta gent que s’hi mostra receptiva i té ganes de col·laborar. Malgrat tot, alguns se’n queixen i s’oposen a participar-hi.

Per fomentar que tots els veïns utilitzin les plataformes mòbils, les papereres tradicionals han quedat inservibles. Mitjançant una peça metàl·lica situada a la part superior, s’hi impedeix dipositar la brossa en l’interior. A més, hi ha enganxats uns recordatoris amb tota la informació referent a l’estretègia residu zero.

A banda, els contenidors convencionals han estat retirats de la via pública. Una mesura que també ha generat algunes queixes per part d’aquells que s’oposen als nous contenidors mòbils. De fet, en alguns punts del barri s’hi han vist deixalles i bosses de brossa dipositades al voltant de les papereres del barri.

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, explica que l’elecció del Bon Pastor per desenvolupar aquesta prova pilot no és gratuïta. Assegura que es tracta d’un barri “molt cohesionat” i amb un teixit veïnal ric, fet que considera idoni. De fet, la recollida selectiva amb contenidors mòbils hi implica també els comerciants.

Sobre les queixes d’alguns veïns per l’horari establert per llançar les escombraries (de 18 a 23 h), Ortiz diu que “és ampli” i que es tracta únicament d’una prova pilot que, en un futur, permetrà fer correccions puntuals a aquest nou mètode de recollida per adequar-les a les necessitats del barri. La campanya va lligada a un pla per fomentar el civisme i mantenir el barri més net, una idea que algunes agrupacions de veïns ja feia temps que demanaven.

 

Seguiment i Avaluació de les dades

Durant els 6 mesos que durarà la prova pilot, cada setmana es reportaran les dades de funcionament i es farà comparatives amb la quantitat i qualitat des residus que es recollien abans i ara.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, ha presentat la nova campanya municipal d'instal·lació de papereres de recollida selectiva a escoles i instituts. Se'n col·locaran un centenar als patis dels equipaments educatius per impulsar la classificació i separació dels residus de paper, plàstic i orgànics.

Notícia

La norma recull, com a novetat, l’obligació d’una cambra de residus per a edificis nous i preveu la possibilitat d’introduir contenidors amb identificació i la recollida porta a porta. També incrementa les sancions a les persones infractores.

Acte
04/11/2024 - 09:00
Paranimf de la Diputació de Barcelona. Carrer del Comte d'Urgell 187. Barcelona

Butlletí