La plataforma Eixample Respira es manifesta per denunciar els efectes de la contaminació

Font: Betevé

28/06/2019 - 11:48

L'entitat recorda que l'Eixample és el districte més poblat de la ciutat i un dels que superen habitualment els nivells de contaminants recomanats per l'OMS

La plataforma veïnal contra la contaminació Eixample Respira s’ha concentrat aquest dimecres al vespre per denunciar els efectes de la contaminació en la salut pública i per demanar a les administracions que posin en marxa mesures efectives per reduir el trànsit de vehicles al centre de la ciutat.

La concentració ha reunit una cinquantena de veïns i ha començat a les set de la tarda a la cruïlla del carrer del Comte d’Urgell amb l’avinguda de Roma, davant d’una estació de mesurament de l’aire. Els concentrats hi han llegit un manifest amb els objectius de la plataforma. També han repartit domassos perquè els veïns els pengin als seus balcons i facin visible la protesta. Poc abans de dos quarts de vuit, han tallat el carrer del Comte d’Urgell durant aproximadament cinc minuts. La protesta s’ha acabat al voltant de tres quarts de vuit del vespre.

En el manifest, la plataforma Eixample Respira s’autodefineix com una entitat “veïnal, apartidista, del districte de l’Eixample, que compartim una gran preocupació per la qualitat de l’aire que respirem diàriament”. Lamenten que “des de l’any 2010” s’incompleixen “de forma sistemàtica” els nivells legals de diòxid de nitrogen, “molt per sobre” dels nivells màxims exigits per l’OMS.

“Veritables autopistes urbanes” a l’Eixample

Els veïns qualifiquen alguns carrers del districte d’autèntiques “autopistes urbanes”, i en posen com a exemples més clars el carrer d’Aragó (sis carrils, 85.635 vehicles/dia), la Gran Via (vuit carrils, 56.694 vehicles/dia), el carrer de la Marina (sis carrils, 42.252 vehicles/dia) i el carrer de València (quatre carrils, 29.817 vehicles/dia). Critiquen que, tot i que els cotxes i les motos representen “tan sols un 24 % dels desplaçaments a la ciutat”, són la “principal font de contaminació i soroll” i ocupen “la major part de l’espai públic”.

L’entitat també assenyala que al districte hi ha una densitat de població de les més altes d’Europa (amb 356,3 habitants/hectàrea) i un nombre elevat d’equipaments educatius: 53 escoles bressol, 47 escoles infantils i de primària, 32 centres d’educació secundària, batxillerat i FP i una escola d’educació especial. I recorda que, segons alguns experts, amb els nivells de contaminació recomanats per l’OMS, “deixarien de produir-se un de cada tres ictus, dos de cada 10 infarts de miocardi, i dos de cada 10 càncers de pulmó” a la ciutat.

Per tot això, conclouen, “exigim a l’Administració pública, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat espanyol, una solució immediata a aquest greu problema de salut pública“.

Janet Sanz celebra “que els veïns es mobilitzin”

La tinenta d’alcalde d’Ecologia i Mobilitat de l’Ajuntament, Janet Sanz, ha recollit el guant de la plataforma i ha considerat una “bona notícia” que els veïns s’estiguin organitzant i portant les regnes. Accions com aquesta, diu, els estan “encoratjant i empenyent” a posar en marxa actuacions contra la contaminació, unes accions que, d’altra banda, ha advertit que “no són senzilles”, perquè necessiten “inversió i projectes” i perquè “generen pros i contres perquè afecten el dia a dia”.Sanz hi ha afegit que demanarà una reunió amb membres de la plataforma per “veure’ns i seure a treballar conjuntament”. En aquest sentit, ha demanat “coordinació interadministrativa” a la Generalitat i l’Estat per garantir la salut pública a la ciutadania.

 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Notícia

L’Ajuntament de Lliçà d'Amunt s’ha compromès a reduir les seves emissions de CO₂ en un 55% fins a l’any 2030, a esdevenir climàticament neutres el 2050 i a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic i esdevenir més resilient.

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Butlletí