Iniciada la campanya de reciclatge de vidre durant els mesos d’estiu a més de 350 establiments hostalers de Menorca

Font: Menorca Reserva de la Biosfera

02/07/2019 - 12:25

Ecovidrio i el Consorci de Residus i Energia impulsen la nova campanya d’estiu que sota el títol “Movimiento Banderas Verde” pretén guardonar al municipi o illa de les Balears que més vidre recicli

Es tracta de la campanya estival que impulsen un any més el Consorci de Residus i Energia i el Consell Insular de Menorca amb l’entitat Ecovidrio en la qual participaran 372 establiments dels vuit municipis de l’illa. L’objectiu de la campanya és l’impuls del reciclatge d’envasos de vidre als establiments hostalers durant l’estiu. Per això, enguany, com a novetat, Ecovidrio farà entrega d'un guardó ambiental (Bandera Verda) al municipi de les Balears que més vidre recicli o, en el cas de Menorca, al Conscorci de Residus com a representant dels vuit municipis de l’illa. 

La presentació ha tingut lloc aquest divendres a l’hotel rural de Sant Joan de Binissaida a Es Castell i hi han estat presents la presidenta en funcions del Consorci de Residus i del Consell Insular, Susana Mora, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Aram Ortega i Roberto Funtes, gerent d’Ecovidrio. També hi han assistit els membres del Consorci de Residus i representants dels vuit ajuntaments de l'illa. 

La campanya de reciclatge impulsada per Ecovidrio es durà a terme a 140 municipis d'arreu del territori espanyol, 21 d'ells de Balears i un d'ells és el Consorci de Residus de Menorca com a representant de tots els municipis menorquins. Així,  Ecovidrio ha explicat que repartirà 9 banderes verdes arreu del territori espanyol i una d’elles a les Illes de les Balears.

Si bé, tots els municipis de Balears que millorin les seves pròpies marques han de ser reconeguts, només el municipi o illa que més compromís demostri aconseguirà la Bandera Verda d'Ecovidrio. Els criteris que es tindran en compte per al rànquing guanyador són les tones d'envasos recollides sobre l'objectiu, el nombre d'hostalers participants per municipi o la col•laboració dels ajuntaments en les campanyes de comunicació i mobilització. A més, com a incentiu a la participació, els locals més compromesos i amb major puntuació rebran com a premi una classe magistral amb Quique Dacosta, xef reconegut amb tres estrelles Michelin.

Ecovidrio ha assegurat que treballarà juntament amb el Consorci i el Consell Insular de Menorca per reforçar l'operativa estiuenca i facilitar la col•laboració de ciutadans i, especialment, dels hostalers. Per a això es faran fins a 1.200 visites de formació i informació a establiments, es lliuraran més de 100 cubs especials de reciclatge i s'augmentaran les freqüències de recollida.

La Presidenta en funcions del Consorci i del Consell Insular, Susana Mora, ha volgut destacar que "des del Consell ens hem mostrat sempre compromesos amb la necessitat de reciclar i donar més vida als residus. I no només del vidre. Tenim clar que és necessari cuidar el nostre entorn per a garantir un futur per als nostres néts. Fa dos dies, rebíem la notícia de l’ampliació de Reserva de Biosfera cap a la mar i amb aquesta declaració ens vam comprometre també amb la millora de la gestió dels residus. Sabem que només podem seguir creixent si seguim apostant pel nostre compromís amb el medi ambient".

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Aram Ortega, ha volgut donar les gràcies a Ecovidrio per la seva col·laboració i treball a Menorca que ajuda a millorar els resultats de reciclatge any rere any. 

Reciclatge de vidre a Menorca 
L’estiu és una etapa clau a les Illes Balears a causa de la incidència del turisme i l’augment del consum. Durant aquest període es recicla una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars i xiringuitos d’estiu són grans generadors de residus de vidre i per tant, esdevenen un sector clau per a la transició cap a un model d’economia circular.

Durant tot l'any 2018, els menorquins van reciclar 3.253 tones de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 35,4 quilograms per habitant. Pel que fa a la taxa de contenerització, l'illa disposa d'un total de 537 contenidors instal•lats, de manera que hi ha un contenidor per cada 171 habitants. Segons ha assgurat Ecovidrio aquests resultats es poden qualificar d'exel·lents i per sobre de la mitjana nacional de reciclatge de vidre. 

Ranking dels establiments que més vidre van reciclar el 2018

  1. INSOTEL (SANT LLUÍS) 34.313 Kg
  2. HOTEL FARRAGUT (CIUTADELLA) 14.860 Kg
  3. HOTEL CASTELL PLAYA (ES MERCADAL) 14.327 Kg
  4. HOTEL AUDAX (CIUTADELLA) 13.601 Kg
  5. HOTEL MELIÀ GAVILANES (FERRERIES) 12.666 Kg
  6. HOTEL REY CARLOS III (ES CASTELL) 12.209 kg
  7. BINIBECA CLUB (SANT LLUÍS) 11.538 Kg
  8. HOTEL PUEBLO (SANT LLUÍS) 10.709 Kg
  9. HOTEL TOPACIO-AGUA MARINA (ES MERCADAL) 10.116 Kg
  10. HOTEL ROYAL (ALAIOR) 9.972 Kg

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí