07/08/2019 - 11:11
L’estudi compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona que ha instal·lat aparells d’enregistrament de so al costat dels punts de llum artificial. El parc va ser distingit l’octubre de 2018 amb la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight com a espai natural amb una excepcional qualitat del cel fosc.
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està duent a terme una adequació de l’enllumenat a Zona E1 i un estudi sobre l’impacte que té la llum artificial en muixirecs, insectes i ocells seguint l’acció definida en el Pla d’Acció de la Reserva i Destinació Turística Starlight.
Per fer l’estudi, un equip de la Universitat de Barcelona ha programat i instal·lat aparells que enregistren sons als pobles de Boí, Barruera, Cardet i Cóll. Aquests aparells s’han col·locat a prop dels punts de llum artificial. Els primers dies d’estudi ja han generat més de 10.000 arxius de so i la informació està sent tractada i analitzada informàticament. Durant l’estiu s’anirà repetint la instal·lació d’aquests sensors en els diferents municipis amb previsió de tenir els resultats a la tardor.
La llum natural regula aspectes fonamentals de la fisiologia, l'ecologia i la conducta dels animals. La il·luminació artificial ha anat expandint-se progressivament a nivell mundial associada a la creixent urbanització fet que ha generat contaminació lumínica. Aquest tipus de contaminació altera els règims de llum natural i afecta el ritme circadià d'activitat d'espècies, tant diürnes com nocturnes. Se sap que pot tenir implicacions importants en la condició física individual dels animals, la selecció sexual, l'èxit reproductiu, la relació depredador-presa i la competència entre espècies.
Amb el reconeixement de la qualitat del cel del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es posa de manifest que constitueix un exemple de protecció i conservació i s’incorpora l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic.