Font: Generalitat de Catalunya
Els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics s’instal·laran a 13 ports, contribuiran a la transformació del model de mobilitat i ajudaran a disminuir els gasos amb efecte hivernacle i la contaminació acústica
L’empresa pública Ports de la Generalitat ha licitat el projecte per implantar estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics a 13 ports, distribuïts al llarg del litoral català per afavorir una mobilitat neta i eficient entre els usuaris. El subministrament dels 13 punts de recàrrega abasta tot el litoral català i es preveu iniciar a la tardor. L’actuació forma part del Pla d’inversions 2019-2022 de Ports i compta amb un pressupost de 218.000 euros. Aquestes actuacions suposen un pas més en la política del Govern català per lluitar contra el canvi climàtic, que fa unes setmanes es va materialitzar amb la declaració de l’emergència climàtica.
El projecte de Ports de la Generalitat també s’alinea amb el Pla estratègic per al desenvolupament de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya 2016-2019 (PIRVEC). Aquest pla impulsat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha de convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric a través de la garantia de subministrament energètic als usuaris i al parc de vehicles elèctrics que circula per la xarxa viària catalana.
Tipus de recàrrega
Les estacions s’ubicaran en vies públiques o en llocs accessibles des de la via pública, senyalitzades i amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol mena de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris d’aquest nou servei es podran activar mitjançant un telèfon mòbil intel·ligent amb una aplicació específica, a través d’un codi QR o d’un sistema similar.
L’actuació preveu la instal·lació de tres punts de recàrrega ràpida als ports comercials de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita. Aquesta tipologia permet recarregar el 80% de la bateria en uns 20 minuts. Així mateix, ofereix la possibilitat de recàrrega en corrent continu a 50kW i, en altern, 45kW.
Així mateix, es preveu la col·locació de 10 punts de recàrrega semiràpida als ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, l’Ametlla de Mar, Deltebre i les Cases d’Alcanar. Aquesta opció permet recarregar el vehicle en unes 3 hores de forma completa i necessita una potència de corrent altern de 22kW.
Mitigar el canvi climàtic
La nova Llei de ports i el nou Pla de ports, en tramitació, posen la normativa i les línies estratègiques per lluitar contra el canvi climàtic. Les actuacions i les mesures establertes en els ports en clau mediambiental es materialitzen en el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat. Aquest Pla preveu actuacions i inversions per assegurar la funcionalitat de cada port com a infraestructura per al recer d’embarcacions i per a l’adequació al canvi climàtic.
Les mesures que s’adoptin en matèria de transports i mobilitat han d’anar encaminades a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. La incorporació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics als 13 ports facilitarà la intermodalitat de diverses classes de transport, potenciant els modes amb menor intensitat en l’ús de combustibles fòssils. El Gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, ha dit que la instal·lació de les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics als 13 ports suposa “que els vehicles elèctrics es podran carregar en els ports de nord a sud del litoral català, des de Llançà fins a les Cases d’Alcanar”. Gómez Comes ha afegit que “aquest és un pas endavant en la política que el Govern duu a terme per lluitar contra el canvi climàtic perquè la mobilitat sostenible minimitza l’impacte ambiental i acústic, i aquest ha de ser el camí a seguir”.
Ports de la Generalitat disposa dels certificats ISO 14001 i EMAS a tots els ports i les oficines. L’empresa també està adherida al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle.