Els camins escolars de Montmeló fomentaran la mobilitat i l'autonomia dels infants

Font: Ajuntament de Montmeló

05/09/2019 - 14:15

Amb el començament del nou curs escolar, es posarà en marxa la xarxa de Camins Escolars de Montmeló, un projecte triat per la ciutadania de Montmeló en els Pressupostos Participatius 2018, que possibilitarà als infants i a les famílies un recorregut més lliure de trànsit rodat.

El gener del 2013, per encàrrec de la Diputació de Barcelona, amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Montmeló, les AMPA i l’equip directiu dels centres educatius, es va realitzar l’estudi de Camins Escolars a Montmeló. La idea de camí escolar sorgeix com una proposta d’educació per a mobilitat a l’escola i del Pla de Mobilitat Urbana de Montmeló. Aquest projecte va ser presentat als Consells Escolars del centre, al Consell Escolar Municipal i a l’Espai de Debat Educatiu (EDE).

El projecte inicial va ser dividit en dues fases. Una primera fase que és la que s’està duent a terme i una segona fase que consistirà en l’adequació de l’avinguda de Vilardebò i del carrer de Pelai (arranjament de voreres, connexió amb espais públics, instal·lació de separadors, ressalts, paviments diferenciats, senyalització vertical i horitzontal, referencial punts singulars, etc).

A proposta del representant de l’EDE, el Plenari del Consell de Poble va triar la inversió de la primera fase de Camins escolars i saludables per als pressupostos participatius del 2018, que va rebre un total de 415 vots, essent la proposta més votada.

El Camí Escolar és una iniciativa educativa i urbanística que comprèn actuacions en diversos àmbits, amb l’objectiu d’ajudar a que els nens i nenes puguin anar a peu a l’escola de manera autònoma i segura. Calen carrers més segurs, on els infants puguin conquerir progressivament els marges d’autonomia que corresponen a la seva edat, i és bo que per ells mateixos puguin ser conscients de les oportunitats que una major seguretat els pot oferir. A més d’un espai de desplaçament, el carrer s’hauria d’entendre i de potenciar com a espai de relació i de convivència, on es poguessin compatibilitzar els interessos individuals i col·lectius de tots els ciutadans.

El camí escolar és una xarxa d’itineraris segurs que permet que els nens, nenes, adolescents i joves es desplacin a l’escola a peu amb els objectius de fomentar la mobilitat sostenible; promoure l’autonomia dels infants; recuperar l’espai públic com a espai de convivència, experiència i aprenentatge i reduir la contaminació atmosfèrica i sonora.

Dins la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, des de la regidoria de Mobilitat, es durà una campanya d’informació i sensibilització per donar a conèixer aquest Camí escolar. Al llarg del darrer trimestre de l’any es duran a terme tot un seguit d’accions amb l’alumnat i ciutadania per tal de promoure iniciatives relacionades amb la seva implementació: Veí amic, Xarxa de voluntaris-conductors, establiment de punts de sortida al llarg del recorregut, senyalització dels camins naturals per arribar a les escoles.

Un municipi on els infants són al carrer és un municipi segur.


 

Relacionats

Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Article



Els primers avis ja han començat a pujar al tricicle adaptat del projecte ‘En bici sense edat’ que els porta a fer un passeig per Vilanova i la Geltrú.
Article

El servei acaba d’incorporar 500 bicicletes elèctriques per donar resposta a l’increment de demanda i, al llarg de l’any vinent, ampliarà el total de la flota fins a les 8.000 bicicletes. Les bicicletes es van presentar a la Festa de la Bici, que va tenir lloc ahir al passeig de Lluís Companys amb més de 10.000 participants.

Butlletí