A la recerca d’un paviment que generi energia neta i renovable

Font: Ajuntament de Barcelona

17/09/2019 - 14:36

L’i.lab, el laboratori d’innovació urbana, sostenible i social de Barcelona, llança un nou repte, en col·laboració amb l’Agència de l’Energia i la Fundació BIT Habitat, per impulsar el desenvolupament de paviments generadors d’energia renovable. El projecte guanyador rebrà una subvenció de 30.000 euros per posar en marxa una prova pilot a la ciutat.

Amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i impulsar la producció d’energia neta en l’àmbit local, el laboratori d’innovació i.lab proposa un nou repte tecnològic per explorar solucions per generar energia renovable als paviments i estudiar la viabilitat d’implantar-les a la via pública.

Els projectes que es presentin al repte han de permetre cobrir els usos i consums existents a la ciutat, sense generar-ne de nous, i han de preveure la injecció de l’energia produïda a la xarxa elèctrica de la ciutat. A més, les propostes s’han de dissenyar tenint en compte que els paviments generadors d’energia s’instal·laran a la intempèrie i, per tant, han de complir amb els requeriments de seguretat i resistència necessaris.

El nou repte de l’i.lab, en el qual col·laboren l’Agència de l’Energia i la Fundació BIT Habitat, no cerca solucions tecnològiques aïllades, sinó que es concep com una solució global de gestió operativa i funcional.

La proposta guanyadora, que es donarà a conèixer al novembre en el marc de l’Smart City Expo, rebrà una subvenció de 30.000 euros per posar en marxa una prova pilot a la ciutat, amb la qual s’avaluarà la viabilitat de la instal·lació durant sis mesos. Si els resultats són satisfactoris, es plantejarà la incorporació dels paviments generadors d’energia en els processos de renovació del paviment de la ciutat a mitjà termini.

Quin és el termini de presentació dels projectes?

Les propostes es poden presentar fins al 26 de setembre de 2019.

Quan es coneixerà el projecte guanyador?

Entre el 18 i el 20 de novembre de 2019.

On es poden consultar tots els requisits que han de complir les propostes?

Al web del repte de l’i.lab se’n detalla tota la informació.


 

Relacionats

Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Butlletí