Un conveni de custòdia fluvial desplega mesures de preservació i protecció d’un tram del riu Congost

19/09/2019 - 11:48

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els ajuntaments de Canovelles, les Franqueses del Vallès i Granollers han signat un conveni de custòdia fluvial que es desplegarà en més de 106 hectàrees del riu Congost al seu pas per aquests municipis del Vallès Oriental. 60 de les hectàrees són en terme de Granollers.

L’acord, presentat el passat estiu pel director de l’ACA, Lluís Ridao, i els alcaldes de Canovelles, les Franqueses del Vallès i Granollers, Emilio Cordero, Francesc Colomé i Josep Mayoral, preveu una sèrie accions i mesures en diversos trams del riu Congost, concretament des de la depuradora de la Garriga fins a la confluència amb la riera de Carbonell, i el sector comprès des de la confluència de la riera de Carbonell fins a la confluència amb el riu Mogent.

Les actuacions previstes pretenen garantir la protecció i desenvolupament de l’ecosistema aquàtic existent, mitjançant el control de la proliferació d’espècies al·lòctones, els refugis per a la fauna, recuperació d’un paisatge més naturalitzat, la gestió de la vegetació de ribera per reduir riscos d’inundabilitat, la plantació d’espècies de ribera pròpies de la conca del Besòs, entre d’altres.

Un altre dels objectius de l’acord presentat també preveu l’assoliment dels objectius i accions dins el projecte Life Alnus de preservació de les vernedes, iniciat el juny de 2018 i tenint en compte que el riu Congost és un dels àmbits en què s’aplica. Les accions referents en aquest apartat són l’eliminació d’espècies vegetals invasores, la millora hidromorfològica de la llera mitjançant eliminació d’estructures transversals, la recuperació de l’hàbitat de la verneda, entre d’altres.

Difusió i educació ambiental

A més de les actuacions previstes, el conveni potenciarà la difusió de les mesures i l’educació ambiental a través de diverses activitats, la promoció de seguiments científics, l’impuls de la ciència ciutadana vinculada al riu, entre d’altres.


 

 

 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Butlletí