La cadena humana de Saype avança

Font: bondia.ad

23/09/2019 - 08:35

“Impactar la societat respectant la natura”. Aquest és el propòsit que l’artista francès Saype vol fer arribar arreu del món amb el projecte Beyond Walls (Més enllà dels murs). De moment, almenys a Andorra, segon país on ha pintat les seves grandioses mans entrellaçades, a la campa de L’Andart, i a París, on va començar aquesta aventura d’arribar a confegir una llarga cadena humana de solidaritat en homenatge, diu, a la tasca de les ONG que treballen al Mediterrani rescatant persones refugiades. 

En un món polaritzat i ple de murs aixecats físicament i mentalment, Saype s’ha proposat crear aquesta cadena humana simbòlica que envolti el món que, alhora, anuncia i denuncia una realitat quotidiana amb la qual convivim de més a prop o de més lluny. 
Finalment, van ser dos els dies de feina esmerçats per realitzar un mural gegant en blanc i negre de 500 metres de llarg i 30 d’ample a tocar del llac d’Engolasters, que es pot admirar des d’una passarel·la habilitada per l’ocasió. I no ho ha fet sense dificultats. Segons va explicar el passat juliol en la inauguració oficial, estava acostumat a pintar sobre gespa, per la qual cosa ha estat tot un repte per a ell pintar a la Campa d’Engolasters. “El tipus d’herba i de terra que hi ha feia que la pintura volés quan feia servir l’esprai”, va explicar. Amb tot, es mostra content amb el resultat final, ja que considera que “fa un contrast magnífic enmig del bosc”. A l’hora de crear, ha fet servir una pintura ecològica i biodegradable, fent ús del carbó pel color negre i guix per al blanc, a més de caseïna provinent de la llet per fixar els colors al sòl, com si fos una mena de cola. Tot plegat, per usar una tècnica respectuosa amb el medi ambient i que solament utilitza ell.

L'artista assegut en un dels dits pintats.


Amb Saype, L’Andart ha volgut reivindicar-se com a biennal, comptant amb artistes reconeguts internacionalment. El comissari adjunt de la mostra, Paul-Alexandre Nicolas creu que Saype té “un art particular, especial i un missatge que s’inscriu en la filosofia Shironyoku”, és a dir, la filosofia oriental que troba en les passejades pels boscos la relaxació i la reducció dels pensaments negatius.
I fins quan seran visibles les mans pintades vora el llac d’Engolasters? És difícil de dir-ho, va manifestar l’artista, i des d’ahir queden a disposició dels fenòmens climatològics, encarregats de marcar el punt final de la reivindicació. “El marge que puc donar és d’entre tres setmanes i tres mesos”, va assegurar, però, en no dependre d’ell, tampoc no va voler-hi posar la mà al foc.

Detall de les mans pintades per Saype.


Fins a finals d’any, Saype visitarà Ginebra, Londres i Berlín per continuar encaixant mans en format XXL. En els propers cinc anys, té previst visitar més d’una vintena de països mentre porta arreu la seva manera de veure la relació entre les persones i la natura.


 

Categories: 
Municipis: 
Andorra

Relacionats

Article

La tecnologia emprada es basa en la injecció de CO2, un gas innocu, molt efectiu i que preserva la qualitat de les aigües freàtiques

Article

Vídeo resum del Gran Dinar d'Aprofitament a Girona, 2024. Mes de 60 voluntaris col·laboren a recuperar més de 500 kg d'aliments.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Butlletí