Catalunya lidera la contaminació per ozó a Espanya i bat rècords aquest estiu

Font: Cori Calero. CCMA

24/10/2019 - 11:46
'àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona són els principals generadors d'ozó troposfèric

'àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona són els principals generadors d'ozó troposfèric

Aquest estiu s'han batut rècords de nivell de contaminació per ozó troposfèric i a Catalunya és on s'han registrat els nivells més elevats de tot l'estat. Segons un informe d'Ecologistes en Acció, el 85% de la població espanyola ha respirat aire contaminat per ozó els últims mesos.

La dada s'extreu dels registres de 480 estacions de tot l'estat, entre el gener i el setembre, i amb els índexs de referència de l'OMS, d'una banda, i de la normativa espanyola i europea, que és més laxa.

Segons l'estudi, 39,8 milions d'espanyols han respirat aire que supera els valors d'ozó marcats per l'OMS, mentre que 9'8 milions (21% de la població d'Espanya) ho han fet per damunt dels objectius legals fixats en la legislació espanyola i europea.

Catalunya se situa al capdavant de la contaminació per ozó, seguida de Madrid. La contaminació per ozó ha estat també més alta que en anys anteriors a Andalusia oriental, el nord del País Valencià i la Vall de l'Ebre de Catalunya i el País Basc.

Nou vegades superat el límit d'alerta

L'ozó troposfèric és un contaminant que respirem i, que té un efecte directe i negatiu sobre la salut. Al llarg del 2019, a Catalunya s'ha superat 125 vegades el límit d'aquest ozó que obliga les administracions a informar la població (180 ug/m3).

També s'ha superat 9 vegades el límit d'alerta, que les obliga a adoptar mesures (240 ug/m3). Això no passava des del 2003.

Un indicador de l'ozó a Vic (Laura Busquets/ACN)

Malgrat les dades, Ecologistes en Acció denuncia que les administracions no fan res. L'organització ecologista estudia portar a la Fiscalia de Medi Ambient Catalunya i 6 comunitats més. Considera que han informat poc i malament d'una situació greu i que no han pres mesures fermes.

El geògraf i tècnic urbanista d'Ecologistes en Acció Miguel Ceballos, destaca que diverses ciutats franceses van restringir el trànsit per l'episodi de contaminació: "París, com Marsella, Lió, Estrasburg o Lilla, van restringir la circulació d'automòbils. Totes. Durant uns quants dies. Mentre aquí s'esperava que plogués i simplement s'informava la població que hi havia un problema, a França s'actuava per evitar-lo."

Més freqüent a l'estiu i afecta més les zones rurals

L'ozó troposfèric es forma quan l'òxid de nitrogen entra en contacte amb la radiació solar. Per això durant els mesos d'estiu i a la primavera és quan més afecta. És el tipus de contaminació de l'aire que afecta més persones i una extensió de territori més gran. Els experts avisen que és la més perillosa. 

El canvi climàtic agreujarà aquest tipus de contaminació. L'origen són les emissions de la indústria però sobretot dels vehicles de les grans ciutats com Barcelona.

Curiosament, però, on afecta més és a les zones rurals, on la contaminació arriba transportada pels corrents d'aire. Això fa Osona i el Delta de l'Ebre surtin perjudicades de la contaminació de Barcelona i Tarragona, principals generadors d'aquest contaminant.

Reclamen un peatge a Barcelona

Els experts sentencien que l'única manera de reduir l'ozó troposfèric és reduir les emissions. Ecologistes en Acció considera que la zona de baixes emissions no ajudarà, sinó que només servirà per vendre més cotxes. Com altres veus, demanen millorar el transport públic i, sobretot, posar un peatge a la ciutat.

L'enginyera d'Ecologistes en Acció Maria Garcia ha reivindicat un peatge per accedir a Barcelona:"L'única mesura que ha funcionat és la taxa anticontaminació. Aplicar un peatge urbà a l'ús diari del vehicle, especialment l'ús individual. Nosaltres proposem que sigui gratuït per a tres ocupants. Aquesta mesura ha demostrat que pot reduir fins a un 30% la contaminació dels vehicles des del minut zero."

L'ozó, causa de morts prematures

Els experts bategen aquest tipus de contaminació de l'aire com l'assassí invisible: causa 17.000 morts prematures l'any a la Unió Europea. Afecta sobretot les vies respiratòries i provoca malalties cardiovasculars, entre d'altres.

A més, malmet conreus perquè crema les plantes, i també la vegetació de grans pulmons naturals com és el Montseny, on també s'han registrat nivells alts durant aquest estiu.


 

Relacionats

Notícia

Els resultats d’un estudi mostren un nombre major de morts relacionades amb la calor atribuïbles al canvi climàtic entre les dones i les persones de 80 anys o més.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Butlletí