Jordi Sunyer: “A Catalunya necessitem una Pontevedra”

L'expert en contaminació clou el Congres de Qualitat de l'Aire demanant una ciutat que lideri la transició cap a les ciutats saludables del segle XXI.
28/10/2019 - 18:19

Jordi Sunyer, pioner internacional de la recerca sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica a la salut, i actualment coordinador del Programa d’Investigació de la Infància i el Medi Ambient d’ ISGLOBAL, ha estat l ‘encarregat de fer la cloenda del I Congrés de Qualitat de l’Aire, el qual ha reunit, a Sabadell, prop de 400 persones per debatre com poder fer realitat el dret a respirar aire net a les nostres ciutats.

Visiblement entusiasmat per la trobada, Sunyer ha recordat que ja fa 30 anys d’aquell estudi que el va consagrar com a pioner de la recerca, quan va descobrir que la contaminació a Barcelona tenia un impacte en els casos d’asma i malaltia obstructiva pulmonar. Avui no ens cal més evidència científica, el que cal és actuar amb valentia. En aquest sentit ha destacat: “cada dia es publiquen 8 articles sobre els efectes de la
contaminació humana a la salut. 60 articles a la setmana. 3000 a l’any. El problema és que no ens creuen!”.

Jordi Sunyer ha fet un resum dels aspectes més importants tractats al Congrés, destacant la valentia de reunir en un mateix espai a gestors, empreses, tècnics, científics i activistes per la qualitat de l’aire. Ha desgranat els passos més importants per arribar a tenir aire de qualitat, abordant la necessitat que els ciutadans s’empoderin i ocupin l’espai públic en detriment del vehicle privat, i mostrant els processos de redisseny que han travessat ciutats a tot Europa, i en aquest sentit ha dit:“Una cosa bona d’arribar tan tard és que tenim molts models que seguir”.

Sunyer ha abordat també la problemàtica cultural de canviar hàbits, tot i trobar-se davant situacions d’emergència sanitària, com l’impacte que la pol·lució ja està tenint als infants que viuen a àrees de gran densitat de fonts d’emissió, com l’Àrea Metropolitana de Barcelona. És un tema de “justícia”, de valors i de tensió entre l’interès personal i el bé comú. En aquest sentit, ha dit que Catalunya necessita una Pontevedra, una ciutat que s ‘atreveixi a transformar-se realment i esdevenir una ciutat del segle XXI, amb aire net.

 

Aquesta emotiva cloenda ha tancat un espai de dos dies, a la Fira de Sabadell, que ha permès establir diàlegs amb profunditat entre els diferents agents que treballen al territori per la qualitat de l’aire.

A través de sessions temàtiques: impacte de la contaminació en la salut, planificació de la mobilitat, cap al vehicle net, etiquetatge de vehicles, biomassa, mercaderies, gestió de zones de baixes emissions, etc. S’ha pogut aprofundir i entrar en debat per impulsar la transició cap a ciutats saludables.

Participants del congrés en una de les sessions. Foto: I Congres Qualitat Aire.

Ha estat destacable la participació d’organitzacions científiques com ISGlobal o les diferents universitats catalanes, entitats ciutadanes com la Plataforma de Qualitat de l’Aire o Ecologistes en Acció, tècnics de diferents administracions (AMB, ATM, Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, diferents ajuntaments, etc).

Algunes de les persones tècniques que han treballat per organitzar el I Congrés de Qualitat de l'Aire. Foto: I Congres Qualitat Aire.

Cal recordar que aquesta congres ha estat iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell i ha estat organitzat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de Sabadell. En un exercici de transparència s’ha declarat un pressupost de 46 mil euros, la meitat del qual procedent de recursos privats dels patrocinadors, de manera destacada les empreses LABACUA, KUNAK i UAP. 

El congrés té voluntat de continuïtat bianual, i s’espera tenir una nova seu per al 2021.


Categories: 

Relacionats

Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Notícia

 Un nou informe detalla de forma exhaustiva l'augment i les repercussions de la contaminació atmosfèrica en la salut. Ja ha avançat el tabac i la mala alimentació com a factor de risc de mort. Es converteix així en el segon factor de risc de mort, fins i tot en nens menors de cinc anys.

Butlletí