Crida d'11.000 científics per evitar "patiments incalculables" pel canvi climàtic

Font: Josep Maria Camps. CCMA

07/11/2019 - 08:30
El canvi climàtic ja està causa de migracions a tot el món. Font: UNICEF

El canvi climàtic ja està causa de migracions a tot el món. Font: UNICEF

Diuen que el clima està canviant "més ràpidament del que esperaven la majoria de científics" i reclamen un "augment immens" dels esforços per frenar-ho.

Més d'11.000 científics de 153 països insisteixen que la humanitat s'enfronta "de manera clara i inequívoca" a una emergència climàtica.

Aquests científics han publicat aquest dimarts un article col·lectiu a la revista BioScience en què diuen que tenen l'"obligació moral d'explicar-ho tal com és".

 

Un "augment immens" dels esforços

Asseguren que ja fa massa anys que això s'està dient sense èxit, i que cal fer canvis dràstics per evitar que les conseqüències comportin "patiments incalculables":

"Fa exactament 40 anys, científics de 50 nacions es van reunir a la Primera Conferència Mundial sobre el Clima, a Ginebra, el 1979, i van acordar que les tendències alarmants del canvi climàtic feien que fos urgent actuar."

"Des d'aleshores, hi ha hagut alarmes similars a través de la Cimera de Rio de 1992, el Protocol de Kyoto de 1997 i l'Acord de París de 2015, així com desenes d'altres assemblees mundials i avisos explícits dels científics sobre progressos insuficients."

"No obstant això, les emissions de gasos d'efecte hivernacle continuen augmentant molt de pressa, amb efectes cada cop més perjudicials sobre el clima terrestre."

"Cal un immens augment d'escala en els esforços per conservar la nostra biosfera per evitar patiments incalculables a causa de la crisi climàtica."

 

Menys carn, menys població, menys emissions

Els científics signants assenyalen que és urgent controlar el creixement demogràfic, amb solucions ètiques i allargant l'educació de les nenes arreu del món.

Però sobretot  transformar radicalment el sistema econòmic i energètic per reduir les emissions, menjar menys carn i protegir els boscos i la natura en general.

En definitiva, que cal canviar la manera com vivim:

"La crisi climàtica ha arribat i s'està accelerant molt més de pressa del que esperaven la majoria dels científics. És més greu del previst i amenaça els ecosistemes naturals i el destí de la humanitat."

"Per aconseguir un futur sostenible, hem de canviar la manera de viure. Això comporta grans transformacions en com funciona la nostra societat global i com interactua amb els ecosistemes naturals."

 

Els acords polítics, paper mullat

Tal com denuncien, però, les cimeres climàtiques i els compromisos que s'hi firmen queden en paper mullat.

A la de París de fa 4 anys, 184 països es van comprometre a reduir l'emissió de gasos contaminants, però menys del 20% està aplicant polítiques per aconseguir-ho de debò.

La publicació d'aquest article coincideix en el temps amb dos fets contraposats: d'una banda s'ha concretat la sortida dels Estats Units de l'acord de París, i de l'altra, França i la Xina han reclamat una inversió de 100.000 milions de dòlars anuals al món dedicada a l'adaptació al canvi climàtic.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Acte
23/03/2025 - 00:00

Butlletí