Font: Ajuntament de Barcelona
Transformative Cities premia iniciatives innovadores per fer front a problemes econòmics, socials i ecològics.
La iniciativa de les Ciutats Transformadores (Transformatives Citites) és llançada per un grup d’organitzacions regionals i internacionals, que creuen que la cooperació és essencial per construir un món millor. Ja treballen en col·laboració amb diverses xarxes i organitzacions i busquen pràctiques inspiradores municipalistes.
Quatre ciutats han estat escollides per votació popular pel premi People’s Choice 2019 de Transfomative Cities, per inspirar la gent a prendre mesures per transformar les seves ciutats en els àmbits de la gestió de l’aigua (Lagos, Nigeria), alimentació (Kitale Town, Kenia), habitatge (Ixtepec, Mexico) i energia (Barcelona).
Des del febrer de 2018, el distribuïdor públic d’electricitat de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Energia, gestiona el mercat elèctric de tota l’energia generada per la ciutat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, uns 200 GWh / any.
Des del juliol del 2018, Barcelona Energia (BE), una empresa pública d’energies renovables que ofereix una alternativa als grans proveïdors d’energia corporativa, gestiona l’electricitat de l’ajuntament i un nombre creixent de ciutadans. Aquest és part del pla del municipi d’aconseguir l’autosuficiència energètica mitjançant la instal·lació de plaques solars als terrats d’edificis de propietat pública, com ara biblioteques, mercats i centres cívics.
Un grup de treball integrat pel grup municipal de l’ajuntament i el moviment ecologista de Barcelona a Comú va crear BE per desafiar els gegants energètics; exerceixen un paper actiu en el mercat energètic; omplir la ciutat d’energia renovable produïda localment; millorar l’eficiència i l’autosuficiència; Situar els residents al centre de la presa de decisions, garantint-los el dret a l’energia.
BE és ara el major distribuïdor elèctric renovable 100% públic a Espanya. Ciutats com Cadis, Pamplona i Palma de Mallorca també opten per models similars als de Barcelona. És un instrument per promoure i fomentar la generació local d’energies renovables (principalment energia solar), tant per a instal·lacions municipals com per a residents a Barcelona (autogeneració d’ús propi).
Al juliol de 2019, BE va començar a subministrar electricitat als edificis i instal·lacions de l’Ajuntament de Barcelona i a 19 organismes i entitats del grup d’empreses municipals, donant servei a un total de 3.908 punts de subministrament. El 2019, també va començar a prestar el servei a les instal·lacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i als ciutadans, fins a un màxim de 20.000 habitatges.
L'elèctrica municipal @bcn_energia guanya el premi internacional #TransformativeCities en la categoria d'energia. @TransfCities premia iniciatives innovadores per fer front a problemes econòmics, socials i ecològics. pic.twitter.com/Ng0NCAX7lD
— BCN EcologiaUrbana (@BCN_Ecologia) December 5, 2019