Font: Ajuntament de Terrassa
L'Anella Verda esdevé ara un patrimoni natural de Terrassa que, a mitjà i llarg termini, es convertirà en un dels trets distintius de la ciutat. Amb un espai de 4.400 hectàrees, conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic.
Amb l'aprovació definitiva de la Modificació puntual del POUM a l'àmbit de l'Anella Verda i del Pla Especial i Catàleg de Masies de l'Anella Verda, que ha fet aquest 22 de gener, la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Arc Metropolità de Barcelona, de la Generalitat, Terrassa tanca un procés iniciat l'any 2012 com a proposta ciutadana que naixia per evitar la degradació de l'entorn natural i agrícola que hi ha des de l'entorn urbà fins als límits del terme municipal. Aquesta aprovació es fa desprès que l'Ajuntament de Terrassa va aprovar al Ple de novembre de 2019 els ajustos sol·licitats per aquesta Comissió relatius a la introducció de les reserves d'infraestructures viàries i ferroviàries previstes a la planificació territorial, que avui han estat validades per aquest organisme.
L'Anella Verda esdevé ara un patrimoni natural de Terrassa que, a mitjà i llarg termini, es convertirà en un dels trets distintius de la ciutat. Amb un espai de 4.400 hectàrees, conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic.
Què és l'Anella Verda?
L'Anella Verda és un espai natural sense urbanitzar, que ocupa una superfície de 4.400 Ha, amb 2.640 Ha de boscos, 1.210 Ha de conreus, 347 Ha de rieres i torrents que inclouen el sistema hidrogràfic i el seu àmbit de protecció, les zones d'especial interès per a la biodiversitat i la proposta d'ampliació del parc natural. Un dels seus trets diferencials és que neix arran d'una iniciativa ciutadana, proposada per les entitats ecologistes de la ciutat i realitzada amb un procés de participació continuat, canalitzat a través de la Taula de l'Anella Verda, que té per objectiu millorar els entorns de la ciutat en l'àmbit ecològic (garantint la funció dels connectors), econòmic (promovent les activitats vinculades al sector primari i a les masies) i social (fent un ús responsable del territori per part de la ciutadania).
Un dels aspectes més destacats d'aquest pla és el camí circular, de 35 km de longitud, que recorre tot l'entorn natural i agrícola, donant la volta sencera al terme municipal, i que transita per llocs d'elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s'hi accedeix amb facilitat a través de les portes de l'Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari.
El projecte contempla un total de cinc trams: el primer ja s'ha executat, les obres del segon es podran començar a finals d'aquest any i el tercer està en fase de redacció de projecte. Aquests dos, que gairebé completen tot el recorregut, comptaran amb senyalització específica, àrees d'estada i miradors, a més d'una millora del paviment i diverses plantacions. Quedarà pendent la redacció del projecte i la realització dels dos trams restants.