L’Ajuntament de Girona, soci d’un projecte transfronterer que impulsa la construcció sostenible i l’eficiència energètica

Font: Ajuntament de Girona i ACN

11/02/2020 - 08:00

L’Ajuntament és un dels quatre socis d’aquesta iniciativa, batejada com a Clúster Edificat, que rebrà una injecció de 800.000 euros –el 70%, de fons europeus- i que es durà a terme durant tres anys.

Girona participa en un projecte transfronterer que vol reorientar el sector de la construcció cap a la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el representant de la Perpignan Méditerranée Métropole, François Calvet; el president del Pôle de Compétitivité DERBI, André Joffre, i la representant del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Carla Rebés, han presentat aquest matí les línies de treball principals del projecte transfronterer d’eficiència energètica en l’edificació Clúster Edificat, que s’emmarca en el Programa INTERREG V-A-Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) i que està cofinançat amb el Fons FEDER de la Unió Europea.

Segons destaca l’alcaldessa, Marta Madrenas, entre els objectius hi ha “crear un espai de debat transfronterer” amb l’objectiu de “reorientar el sector de la construcció”, però també conscienciar la ciutadania per reduir la petjada energètica als edificis. A més del consistori, el projecte també compta amb la participació del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i, per part de l’altra banda dels Pirineus, amb dues associacions de la Catalunya Nord: la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà i el pol de competitivitat DERBI.

L’embrió del Clúster Edificat és, en part, el projecte ‘Construcció Connectada’, que l’Ajuntament de Girona va impulsar el 2017. Aleshores, ja es va crear una xarxa (formada per entitats, empreses i administracions) per reconvertir el sector i avançar cap a la sostenibilitat i la innovació.Ara, la iniciativa fa un pas de gegant i fins i tot traspassa fronteres, implicant socis d’una i altra banda dels Pirineus.

L’Ajuntament de Girona és el líder d’aquest projecte transfronterer, que té com a objectiu el foment de l’eficiència energètica en la construcció. Els socis del consistori en aquesta iniciativa són la Communauté Urbaine Perpignan Metropole Méditerranée, que agrupa 36 municipis al voltant de Perpinyà; el pol de competitivitat Derbi, que opera a la regió Occitaine-Pyrénées Méditerranée i agrupa empreses, laboratoris, universitats, autoritats locals i altres entitats que participen en el desenvolupament del sector de les energies renovables, i el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, un ens que a través de la col·laboració entre empreses i entitats té com a objectiu impulsar l’àmbit de l’energia eficient.

El projecte Clúster Edificat (nom compost per les paraules edificació, eficiència i Catalunya) vol crear un espai d’agrupació informal d’actors en l’àmbit transfronterer i en el sector de l’eficiència energètica de l’edificació cap a la transició energètica, a fi de constituir un sistema referent mediterrani català. Amb aquesta iniciativa es proposa reactivar i ampliar el projecte Construcció Connectada, dut a terme en 2017, compartint experiències i pràctiques amb altres territoris. D’aquesta manera, es podrà fer un acompanyament a les empreses locals del sector de la construcció cap a un creixement de les seves activitats amb l’ajuda de la promoció, la formació i la innovació en l’àmbit de l’eficiència energètica.

La valoració global del projecte és d’uns 865.000 euros. El pressupost previst per part de l’Ajuntament de Girona és de 322.889,84 euros, dels quals 113.011,44 euros els aportarà l’Ajuntament en un període de 3 anys, i la resta, un total de 209.878,40 euros, estaran subvencionats pels fons FEDER.

El Clúster Edificat, que ja ha rebut l’aval d’Europa, rebrà una injecció de més de 550.000 euros procedents de fons Feder (que en cobriran el 70% del pressupost).”Reorientar” la construccióEl projecte es portarà a terme durant els propers tres anys. Com ha destacat l’alcaldessa, el clúster permetrà crear “sinèrgies” entre tots els socis per “reorientar el sector de la construcció, donar-li valor afegit i avançar cap a l’eficiència i la lluita contra el canvi climàtic”.

Entre d’altres, a través d’aquest clúster, es vol impulsar un espai de debat transfronterer i crear una plataforma digital que orienti les empreses perquè facin el canvi, i s’avanci cap a habitatges més sostenibles. “A més, també es volen oferir recursos perquè el sector trobi professionals especialitzats en aquest camp i, en paral·lel, fomentar projectes innovadors i emergents”, ha subratllat l’alcaldessa de Girona. I tot això, sense oblidar tampoc la ciutadania.

Precisament, el representant de la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà, François Calvet, ha posat l’accent en aquest punt. “És un projecte que també toca directament a la gent, i forma part d’una Europa que ens agrada”, ha subratllat. I com a exemple, ha dit que des del clúster també es vol avançar en la conscienciació ciutadana, perquè “un habitatge ben aïllat pot arribar a estalviar-se fins a 520 euros anuals en electricitat”.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Notícia

L’Ajuntament de Girona instal·larà una reixa per filtrar l’aigua que desemboca al riu Güell i evitar l’abocament de residus al medi natural.

Notícia

L’Ajuntament de Girona finalitza les obres de reforma de la Central del Molí per convertir-la en la Casa de l’Aigua

Butlletí