Noves accions per potenciar la biodiversitat urbana a Barcelona

22/02/2020 - 09:00

Tenint en compte el reducció de diversitat d'espècies, tant a la natura com a les ciutats, la conservació de la biodiversitat urbana s'ha convertit en un repte en els últims anys.

De fet, incrementar el verd urbà i la seva biodiversitat de fauna associada, és un mandat de la Unió Europea. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona empren accions com dur a terme un cens de papallones o instal·lar menjadors d’ocells i rampes per la fauna a les basses.

La varietat d’espècies a les ciutats contribueix a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sigui a través dels serveis ecosistèmics que aporta (mitigació dels efectes del canvi climàtic, purificació de l’aire, fixació de CO₂, etc.) i millora la salut de la ciutadania, com de les funcions recreatives i socials que compleixen.

En aquest sentit, prenem d’exemple l’estudi de la Universitat d’Exeter, publicat el 2017, que va arribar a la conclusió que les persones que viuen en barris amb més ocells, arbres i arbustos són menys propenses a patir depressió, ansietat i estrès.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona està prenent diverses accions per potenciar la biodiversitat.

Una d’elles ha estat la recent instal·lació de 16 rampes de fusta a diverses basses de la ciutat per facilitar l’entrada i sortida de fauna, amfibis i ànecs, principalment.

Un altre acció que s’està duent a terme és la instal·lació de menjadores d’ocells a 20  emplaçaments de la ciutat (parcs, jardins, aules ambientals i escoles) per col·laborar en un estudi de SEO-Birdlife que permetrà saber quines espècies d’ocells fan ús d’aquest recurs.

I en la mateixa línia, es van presentar els resultats de l’Observatori Ciutadà de Papallones de la ciutat de Barcelona. Un projecte del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, que compta amb la col·laboració econòmica i logística de de l’Ajuntament, i que és l’encarregat de dur a terme el cens de les papallones que es troben a la ciutat.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Notícia

El Zoo de Barcelona i el Govern insular han signat l’acord després de 15 anys de col·laboracions. La conservació i la recuperació d’espècies autòctones és una de les línies de treball prioritàries del Zoo, que participa en diferents projectes que s’hi relacionen.

Butlletí