papallones

Article


Jardins de papallones és un projecte de ciència ciutadana impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa Escoles Verdes.

Notícia

Les papallones són capaces de reaccionar ràpidament als canvis de l’entorn, per això es consideren organismes bioindicadors. Evidentment, un dels grans canvis que han patit les papallones durant el darrer any és la sequera.

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Notícia

Identificades papallones singulars o en regressió als parcs i platges metropolitans

Article

A més dels objectius de recerca, el papallonari esdevé una nova eina més per a les activitats educatives i de divulgació del centre de recerca, mitjançant visites on es podran observar les papallones en les diferents fases del seu desenvolupament i parlar amb la comunitat investigadora sobre la ciència ciutadana que es troba íntimament lligada als seus estudis.

Article

Són els principals indicadors de la cinquena edició del Bioblitz Metropolità, que ha tingut una participació de 400 persones. És l'any en què s'ha observat més biodiversitat: s'han censat 95 espècies més que el 2018.

Notícia
Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)

En el tercer informe del programa de seguiment de papallones a l’àrea metropolitana de Barcelona, l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, revela uns resultats inesperats: les platges metropolitanes no només tenen papallones, si no que la comunitat d’aquest insectes que hi viu és diferent a la dels parcs i, per tant, actuen com a reserves de determinades espècies de papallones.

Notícia

El Parc de Can Lluc s’incorpora com a espai d’investigació de l’Observatori Metropolità de Papallones i l’organització cerca voluntariat i fa una crida a la ciutadania per col·laborar en les tasques d’observació de papallones i treball de camp.

Article

Amb l’objectiu de crear un recurs pedagògic i ecoturístic tant pels urgellencs com pels visitants, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha senyalitzat un itinerari de papallones al Pla de les Forques.

Article
Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

Ja està disponible la segona fase de l'estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits, engegat per l'AMB l'any 2019 en col·laboració amb centre de recerca en ecologia (CREAF) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)

Notícia

La papallona aurora dels guarets és una espècie amenaçada en perill d’extinció a Catalunya, de la qual es van localitzar els darrers exemplars l’any 2007. Ha estat localitzada durant una prospecció organitzada en el marc del projecte Microreserves de papallones en una zona de Lleida que va resultar afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre del 2019.