Font: Ajuntament de Barcelona
Tenint en compte el reducció de diversitat d'espècies, tant a la natura com a les ciutats, la conservació de la biodiversitat urbana s'ha convertit en un repte en els últims anys.
De fet, incrementar el verd urbà i la seva biodiversitat de fauna associada, és un mandat de la Unió Europea. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona empren accions com dur a terme un cens de papallones o instal·lar menjadors d’ocells i rampes per la fauna a les basses.
La varietat d’espècies a les ciutats contribueix a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, sigui a través dels serveis ecosistèmics que aporta (mitigació dels efectes del canvi climàtic, purificació de l’aire, fixació de CO₂, etc.) i millora la salut de la ciutadania, com de les funcions recreatives i socials que compleixen.
En aquest sentit, prenem d’exemple l’estudi de la Universitat d’Exeter, publicat el 2017, que va arribar a la conclusió que les persones que viuen en barris amb més ocells, arbres i arbustos són menys propenses a patir depressió, ansietat i estrès.
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona està prenent diverses accions per potenciar la biodiversitat.
Una d’elles ha estat la recent instal·lació de 16 rampes de fusta a diverses basses de la ciutat per facilitar l’entrada i sortida de fauna, amfibis i ànecs, principalment.
Un altre acció que s’està duent a terme és la instal·lació de menjadores d’ocells a 20 emplaçaments de la ciutat (parcs, jardins, aules ambientals i escoles) per col·laborar en un estudi de SEO-Birdlife que permetrà saber quines espècies d’ocells fan ús d’aquest recurs.
I en la mateixa línia, es van presentar els resultats de l’Observatori Ciutadà de Papallones de la ciutat de Barcelona. Un projecte del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, que compta amb la col·laboració econòmica i logística de de l’Ajuntament, i que és l’encarregat de dur a terme el cens de les papallones que es troben a la ciutat.