Menys carn vermella i processada a les escoles de Barcelona

24/02/2020 - 10:00

Sis centres educatius ja han incorporat les directrius de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) perquè els infants i adolescents tinguin una dieta saludable, equilibrada i de proximitat. 

Després d’avaluar els menús d’un centenar d’escoles, han conclòs que cal reduir el consum de carn vermella i processada i augmentar l’oferta de segons plats amb proteïna vegetal. Aquestes recomanacions s’implantaran de manera progressiva a tots els centres educatius fins al 2021.

L’evidència científica ha demostrat que les dietes calòriques amb un excés de proteïna animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats tenen efectes negatius en la salut i augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis i càncer. Però no és només una qüestió de salut: aquests tipus de dietes tenen un impacte en el medi ambient perquè generen més emissions de gasos contaminants durant el procés d’elaboració, promouen un ús intensiu de productes químics i acceleren la desforestació i la reducció de la biodiversitat. De fet, s’estima que si es limita el consum de proteïna animal a tres dies a la setmana es reduiran en un 23% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associades a la producció d’aquests aliments.

 

Els hàbits alimentaris, a estudi

Les enquestes de l’ASPB mostren que l’alimentació actual dels infants i adolescents es pot millorar. La majoria dels joves fan un consum excessiu de carn, processats, dolços i refrescs ensucrats. A més, un 80% no menja la quantitat de fruita i verdura recomanada: cinc peces al dia.

Les dades demostren que l’obesitat infantil i adolescent té més incidència en districtes amb indicadors socioeconòmics per sota de la mitjana, en nens que mengen sols o que no fan els àpats a l’escola —en canvi, pel que fa a les nenes, no s’observen diferències— i en adolescents que mengen davant d’una pantalla.

Durant el curs passat es van revisar els menús de 116 centres educatius i, si bé el 32% ofereix verdura amb la freqüència recomanada, el 34% ofereix carn vermella o processada dos o més cops per setmana i el 90% no ofereix cap tipus de proteïna vegetal com a segon plat.

 

La clau: proteïna vegetal de segon

Els nous menús escolars s’elaboren amb productes de temporada, de proximitat i ecològics. Són rics en fruites, verdures, llegums, fruita seca i oli d’oliva, amb un consum moderat de cereals i petites porcions de proteïna animal i làctics. Segons les recomanacions, els primers plats no han de contenir proteïna animal i, pel que fa als segons plats, han de contenir proteïna vegetal com a mínim dos dies a la setmana, proteïna animal com a màxim tres dies a la setmana i no han d’oferir carn vermella més d’un dia a la setmana. Les noves directrius també insisteixen en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i per cuinar i incorporar més amanida com a guarnició i fruita fresca a les postres.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat l’impacte de la transformació d’escoles d’educació primària en refugis climàtics.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Acte
20/09/2024 - 09:30
Espai Francesca Bonnemaison - Sala Cuina (Carrer Sant Pere més Baix , 7)

Butlletí