Font: Ferran Polo. El 9 nou cat
La Generalitat ha instat a l’empresa per fer treballs de descontaminació del sol i el riu a l’entorn més proper al vessament. Ditecsa ho ha acceptat i ja ha tramitat els permisos.
El pla de xoc per seguir les afectacions al riu Besòs derivades del vessament de dissolvents al curs fluvial durant l’incendi de les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès, ha detectat afectació en aigües subterrànies de pous d’ús industrial que hi ha al voltant de la llera.
“Hem detectat unes afectacions que hem de tenir controlades”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aquest dimarts al migdia a Granollers on s’ha fet una trobada entre representants de la Generalitat, del Consorci Besòs Tordera, dels ajuntaments, la Diputació i altres organismes per avaluar els treballs d’anàlisi fets fins ara.
Davant d’aquesta situació, s’ha acordat incrementar les prospeccions previstes en el pla de xoc que preveia fer un seguiment de la qualitat de l’aigua la setmana després del vessament, un mes després i quatre mesos després. Ara, s’afegiran noves anàlisis centrades en determinar la qualitat de les aigües subterrànies.
En tot cas, Calvet i Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera i alcalde de Mollet, han recordat que l’afectació és només en pous amb aigües subterrànies que tenen un ús industrial. “L’abastament d’aigua està garantit en qualitat i quantitat”, ha dit el conseller. “No afecta en cap cas el subministrament d’aigua de boca”, ha apuntat Monràs.
Calvet també ha explicat que la Generalitat ha demanat a l’empresa Ditecsa que faci treballs de descontaminació del sol i de l’aigua en les zones més properes a l’empresa. Ho han requerit en el marc del procediment de responsabilitat ambiental que es va obrir a l’empresa just després de l’accident. “Ho ha rebut favorablement i ja ens ha demanat els permisos per fer-ho”, ha afegit el conseller.
Procediment judicial obert
Calvet ha recordat que l’incendi a l’empresa Ditecsa està essent investigat judicialment i que encara no hi ha resultats. A més, les actuacions han estat declarades secrets. Segons Calvet, la Generalitat estarà pendent dels resultats de la investigació i adoptarà les decisions pertinents. “Si s’escau, personar-nos a la causa i defensar la recuperació funcional del riu en totes les seves dimensions”, ha dit Calvet.
Renaturalització de les lleres
Calvet i Monràs han anunciat una altra línia de treball que se seguirà a partir del treball conjunt de les administracions: la voluntat de renaturalitzar les lleres i generar infraestructura verda que permeti millorar la qualitat de la flora i la fauna del Besòs. “Li donaran més múscul natural i elements de preservació i contenció davant de possibles riscos que hi pugui haver en un futur”, ha apuntat Monràs.