El confinament causa una caiguda rècord de la pol·lució

Font: Michele Catanzaro. El Periódico

23/03/2020 - 12:52

Els dies de quarantena són entre els menys contaminats dels últims 20 anys a BCN. Una millor qualitat de l'aire podria fins i tot alleujar els efectes nocius de la COVID-19

El confinament per combatre la COVID-19 ha produït una caiguda històrica en la contaminació de l’aire a Barcelona, Madrid i Sevilla, segons dades d’estacions de mesurament d’aquestes ciutats elaborades per Greenpeace. Els nivells de NO2 van començar a caure en picat el 10 de març a Madrid i el 13 a Barcelona, coincidint amb l’adopció de les primeres mesures dràstiques a les dues ciutats.

Aquest gas, associat a malalties respiratòries i cardiovasculars, està produït majoritàriament pels cotxes i és el més ràpid de mesurar entre els que produeixen aquests vehicles. Així que proporciona una bona idea del total de contaminació que generen.

A partir del 14 de març, quan va entrar en vigor l’estat d’alarma, el NO2 va assolir mínims sense precedents. El rècord es va donar dilluns passat, 16 de març. A Barcelona, per exemple, hi va haver una densitat de NO2 de 10 micrograms per metre cúbic.

Això és una quarta part del nivell de contaminació que l’OMS considera perjudicial per a la salut (40 micrograms per metre cúbic) i que se supera sistemàticament a Barcelona i Madrid.

El dia 16, és a dir, dilluns passat, va ser també el segon dia amb menys contaminació dels últims 20 anys a Barcelona, segons dades del blog contaminacio.barcelona. «És una cosa extraordinària. Els dies menys contaminats solen ser festius o amb fort vent, com els dies del temporal ‘Gloria’», observa Miquel Ortega, doctor en Ciències Ambientals i autor del blog.

És cert que el 16 hi va haver vent, però la tendència general es deu a la reducció del trànsit. De fet, també dos dies d’aquesta setmana amb menys vent, el 15 i el 17, apareixen en la llista dels 20 dies menys contaminats de les últimes dues dècades.

Inèdita imatge de l’encreuament del carrer Alcalá i la Gran Vía de Madrid, pràcticament sense cotxes. / DAVID CASTRO

 

Protecció del virus

No obstant, un aire més net podria alleujar els pitjors efectes del coronavirus. Un estudi de l’any 2003 va comprovar que el SARS – la pandèmia precedent causada per un coronavirus– va ser més letal als llocs més contaminats. Això es deu en part al fet que la pol·lució causa malalties que fan que les persones siguin més vulnerables.

La bona notícia és que «la inflamació dels pulmons causada per la pol·lució remet ràpidament quan no s’està exposat a la contaminació, així que això protegeix contra el virus», afirma Nieuwenhuijsen. No obstant, si es fuma a casa per culpa de la quarantena, aquest efecte positiu desapareixeria.

Podeu llegir la notícia complerta aquí.


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Notícia

 Un nou informe detalla de forma exhaustiva l'augment i les repercussions de la contaminació atmosfèrica en la salut. Ja ha avançat el tabac i la mala alimentació com a factor de risc de mort. Es converteix així en el segon factor de risc de mort, fins i tot en nens menors de cinc anys.

Article

Butlletí