Holandesos avancen en l'escenari pospandemia i proposen un model econòmic basat en el decreixement

04/05/2020 - 14:24

Sembla que Holanda és el país que amb més força està prenent el desafiament de reestructurar la seva economia a partir del que ens toca viure en el present. En aquest context, 170 acadèmics holandesos han plantejat un manifest en 5 punts per al canvi econòmic post crisi de la COVID-19, basat en els principis de decreixement.

1) Passar d'una economia enfocada al creixement del PIB, a diferenciar entre sectors que poden créixer i requereixen inversió (sectors públics crítics, energies netes, educació, salut) i sectors que han de decréixer radicalment (petroli, gas, mineria, publicitat, etc)

2) Construir una estructura econòmica basada en la redistribució. Que estableix una renda bàsica universal, un sistema universal de serveis públics, un fort impost als ingressos, al lucre i la riquesa, horaris de treball reduïts i treballs compartits, i que reconeix els treballs de cures.

3) Transformar l'agricultura cap a una regenerativa. Basada en la conservació de la biodiversitat, sostenible i basada en producció local i vegetariana, a més de condicions d'ocupació i salaris agrícoles justos.

4) Reduir el consum i els viatges. Amb un dràstic canvi de viatges luxosos i de consum malgastador, a un consum i viatges bàsics, necessaris, sostenibles i satisfactoris.

5) Cancel·lació del deute. Especialment de treballadors i posseïdors de petits negocis, així com de països del Sud Global (tant el deute a països com a institucions financeres internacionals)


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Girona lidera un conveni pioner per avançar en la implementació de polítiques públiques innovadores en matèria de transició ecosocial i postcreixement. Les associacions Research and Degrowth International, Dark Matter Labs i la Universitat de Girona aplicaran les seves investigacions a la ciutat per tal que esdevingui més resilient i adaptada al canvi climàtic a mig i llarg termini.​

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Notícia

La iniciativa “Vallès circular” impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut aquest matí el reconeixement del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) per la seva contribució en forjar aliances multiactor per al foment de l’economia circular

Butlletí