La contaminació torna als nivells anteriors a l’estat d’alarma

Font: Betevé

21/05/2020 - 13:15
Foto: Xavi Calvo

Foto: Xavi Calvo

Les setmanes passen, el desconfinament avança i la situació meteorològica tampoc no ajuda. Aquest dimarts vam tenir el dia amb més contaminació per NO2  des del decret de l’estat d’alarma, fa ja més de dos mesos.

Les dades de Barcelona

Segons les dades de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Qualitat de l’Aire (XVPQA) de la Generalitat de Catalunya, aquest dimarts hem tingut el dia amb més contaminació de diòxid de nitrogen des del dia 13 de març, dia en què es va decretar l’estat d’alarma. A més a més, aquest dimecres superarà amb escreix les dades de dimarts i es podria convertir en alguns casos en el dia amb més contaminació des del febrer.

En el cas de l’estació de mesurament de l’Eixample, els 38,9 µg/m³ d’NO2  registrats de mitjana dimarts, 19 de maig, constitueixen la dada més elevada des del 13 de març, quan es van registrar prop de 53 µg/m³ de mitjana. Cap registre posterior supera aquesta xifra. Hem tornat a les dades de contaminació prèvies al confinament.

A Gràcia tenim un cas idèntic. Amb 38,8 µg/m³ d’NO2 registrats aquest dimarts, també hauríem d’anar al 13 de març, amb 55 µg/m³, per trobar una xifra superior a la de dimarts, 19 de maig.

La situació es repeteix també al Poblenou. En aquest cas, els gairebé 30 µg/m³ registrats el dia 19 de maig no s’havien superat des del mateix divendres 13 de març, quan la mitjana va assolir els 46,9 µg/m³.

L’estació que la XVPQA té a Sants és, de moment, la que encara no ha superat aquests llindars. Tot i això, a les 16 h d’aquest dimecres els registres acumulats del present 20 de maig feien presagiar que se superarien amb escreix els 39,2 µg/m³ d’NO2 de mitjana del 13 de març

I tot això, només 10 dies després de l’aire més net mai registrat a la ciutat.
 

I doncs, què ha canviat en 10 dies?

I és que tot és qüestió de temps, tant pel que fa a l’espai temporal com pel que fa al meteorològic.

El desconfinament ha portat un augment lent però gradual del trànsit rodat, tant a Barcelona com als accessos i sortides de la ciutat, i això, evidentment, comporta un augment de les emissions de contaminació.

Paral·lelament, la situació meteorològica ha canviat radicalment amb la nova massa d’aire càlid per subsidència. Després del dinamisme dels darrers dos mesos, amb rècords de pluja inclosos, ens ha arribat un temps molt estable i amb un escalfament per subsidència que el que comporta és que la contaminació generada no pugui marxar, queda atrapada.

Per tant, tot i que el trànsit sigui “només” lleugerament superior al de setmanes enrere, en aquest cas és la meteorologia la que, a diferència dels darrers dies no ens ajuda.

Qualitat de l’aire pronosticada per a dimecres, 20 de maig, a les 9 h. Font: Lobelia/KNMI

Evidentment el problema és nostre. Som nosaltres qui emetem contaminació. Però la meteorologia hi té un paper clau i, sense pluja ni vent i amb capes d’inversió tot es fa més difícil.

Es fa difícil veure una millora aquest sentit, si més no a curt termini.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
21/11/2024 - 10:00
Sala d’Actes del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica (Av. Josep Tarradellas, 2-6, 08029 Barcelona)
Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Notícia

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’Informe anual de qualitat de l’aire a Barcelona per l’any 2023. 

Butlletí