Font: Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya
La Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.
Produir menjar… per llençar-lo?
Tot i que sembli una paradoxa, aquesta és una realitat del nostre dia a dia: un 33% dels aliments que es produeixen al món s’acaben perdent o llençant.
Aquest fet és el que s’anomena malbaratament alimentari, és a dir, no aprofitar un aliment pel seu consum (tot i estar en bones condicions) i que s’acabi convertint en un residu.
Existeixen nombroses iniciatives a Catalunya que treballen per evitar les conseqüències socials i ambientals d’aquesta problemàtica, com per exemple entitats que organitzen dinars d’aprofitament amb aliments que haguessin acabat a la brossa, o d’altres que recullen aquests aliments i els fan arribar a entitats socials.
Una de les principals entitats que treballa contra el malbaratament alimentari és Espigoladors.
Cada cop que un productor/a veu que per raons estètiques o econòmiques no pot donar sortida al mercat al seu producte (ja siguin bledes, carxofes, taronges, pomes, enciams, etc.) un grup de persones voluntàries recullen aquests aliments, en bon estat, del camp, i ho distribueixen gratuïtament a entitats socials. És el que s’anomena una “espigolada“.
A la primera sessió del cicle “Com ‘implico contra l’emergència ecològica a Barcelona?” del passat 9 de setembre de 2020, la Xarxa de Voluntariat Ambiental a Catalunya va parlar amb en Manuel Movilla, coordinador de voluntariat d’Espigoladors, qui ens explica la gravetat de la problemàtica i com els voluntaris de l’entitat passen a l’acció contra el malbaratament alimentari.