Grups ecologistes demanden al Govern per inacció davant el canvi climàtic

L'anunci històric de Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam se suma a la llista de litigis climàtics presentats a tot el món en els últims anys

Font: RETEMA

16/09/2020 - 10:33

Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam Intermón han anunciat aquest 16 de setembre una acció històrica: l'inici d'un litigi contra el Govern d'Espanya per inacció davant el canvi climàtic.

En un context de crisi sanitària i socioeconòmica sense precedents, les tres organitzacions consideren que prevenir els pitjors efectes del canvi climàtic és imperatiu i que els esforços de l'actual Govern d'Espanya resulten insuficients per complir amb els compromisos internacionals adquirits i per compensar la falta d'acció de governs previs. Espanya, recorden, és un dels països europeus més afectats pel canvi climàtic, segons l'Agència Europea de Medi Ambient.

"Per evitar un canvi climàtic devastador només hi ha una via: reduir dràstica i ràpidament les emissions de CO2 i accelerar la transició ecològica, el que requereix de decisions polítiques i judicials valents", ha assenyalat Mario Rodríguez, director de Greenpeace.

L'anunci d'aquest procés judicial se suma així a la llista de litigis climàtics presentats a tot el món en els últims anys. Estats Units, Canadà, Alemanya, França, Bèlgica, Índia o Nova Zelanda són només alguns dels països on els governs s'enfronten a demandes per aquesta causa. El cas més notori és el d'Holanda, on la Fundació URGENDA ha aconseguit aquest any una històrica sentència del Tribunal Suprem, el qual condemna el Govern per incomplir els compromisos prèviament adquirits en relació amb la mitigació climàtica, violant amb això els drets fonamentals de les generacions presents i futures.

"En aquests moments en què la pandèmia ens està mostrant amb tota cruesa les conseqüències d'una crisi global, estem a temps de frenar el desastre que vindrà si no parem el canvi climàtic", ha afirmat Paco Segura, coordinador d'Ecologistes en Acció.

Incompliment d'obligacions

La presa de decisions polítiques de gran impacte que definiran el futur del clima, de la humanitat i del planeta no es pot desatendre, encara que en aquest moment sigui important buscar respostes urgents davant la pandèmia de la COVID-19.

El Govern ha incomplert l'obligació prevista en el Reglament (UE) 2018/1999, sobre la governança de la Unió de l'Energia i de l'Acció pel Clima, que establia l'aprovació d'un Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) i una Estratègia a llarg termini (ELP) per al passat mes de desembre. Amb això, el Govern està vulnerant també els compromisos assumits amb la ratificació de l'Acord de París i les recomanacions científiques del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de Nacions Unides (IPCC) per no superar els 1,5 ºC, segons els quals la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle no hauria de ser inferior al 55% el 2030 respecte al 1990 i al zero net de les emissions en 2040. No obstant això, l'esborrany de Govern estableix un objectiu de reducció del 23% de les emissions el 2030, molt per sota de l'esmentat compromís internacional.

A més, fa temps que els més alts tribunals internacionals reconeixen que les condicions ambientals inadequades poden soscavar el gaudi efectiu dels drets a la vida, a la salut, a l'accés a l'aigua o als aliments.

Espanya porta anys emetent gasos d'efecte hivernacle per sobre del límit establert. Només l'impacte de la crisi econòmica de 2008 es va traduir en una disminució de les emissions industrials fins al 2012, moment en què van reprendre un creixement constant fins a l'actualitat.

Amb els objectius previstos pel Govern per a la reducció d'emissions, Espanya no podrà evitar l'impacte de greus episodis de sequera, augment del nombre i intensitat dels incendis, pluges torrencials i una major pujada del nivell de la mar i, per tant, de les inundacions costaneres. Situacions que, com a la resta de món, afectaran en major mesura a les poblacions més vulnerables.

"Com a la resta del planeta", ha afegit Franc Cortada, director d'Oxfam Intermón, "també a Espanya les persones més vulnerables són alhora les que menys contaminen i les que menys recursos tenen per adaptar-se i per mitigar les conseqüències del canvi climàtic. És important que qualsevol procés de transformació ecològica al nostre país tingui mecanismes per defensar aquestes persones".

Per tot això, les tres organitzacions, des del seu compromís amb la defensa de l'entorn i els drets fonamentals de la ciutadania, consideren ineludible l'obligació d'iniciar aquest litigi contra el Govern de la Nació, l'única instància a la qual acudir, per la seva activitat totalment insuficient des de l'entrada en vigor del Protocol de Kyoto per mitigar el canvi climàtic, que posa en greu risc els drets més essencials de les generacions presents i futures.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La pèrdua de biodiversitat, la inseguretat alimentària i hídrica, els riscos per a la salut i el canvi climàtic, interaccionen, en cascada i es reforcen mútuament de manera que fan abordar-los de forma separada és ineficaç i contraproduent.

Notícia

Són les conclusions de l'informe de les emissions avançades de gasos d'efecte hivernacle a Espanya de l'any 2024.

Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Butlletí