El Vendrell posa en marxa un nou model de recollida de residus

Font: Ajuntament del Vendrell

27/10/2020 - 12:03

La implantació comença en una primera fase als nuclis del Nou Vendrell, Torreblanca i Sant Vicenç de Calders mitjançant el porta a porta. L’objectiu és reciclar el 65% i acomplir els objectius europeus, aconseguir un municipi més net i estabilitzar la taxa d’escombreries.

L’Ajuntament del Vendrell iniciarà el proper 15 de novembre el desplegament d’un nou model de gestió de residus amb el qual pretén, d’una banda, augmentar el percentatge de recollida selectiva al municipi -ara un dels més baixos de Catalunya- i fer del Vendrell un municipi responsable, que compleixi els objectius ambientals marcats per la Unió Europea i amb una taxa dels residus municipals que es pugui estabilitzar en el temps. I és que tant la normativa europea com la catalana penalitza els municipis que reciclen poc, i per tant, tal com s’ha advertit, en els propers anys el cost de no reciclar serà molt alt.

L’objectiu que s’ha marcat des de l’Ajuntament del Vendrell és doblar els residus que s’hi reciclen (avui dia es reciclen el 38% dels residus teòrics que es produeixen, però tan sols un 25% d’útils) i els objectius d’Europa i de Catalunya marquen com a mínim el 60% l’any 2030. D’altra banda, l’altre gran objectiu del canvi de model és aconseguir un entorn urbà més net i un municipi amb més qualitat de vida. La retirada dels contenidors permetrà guanyar espai públic i també reduir els abocaments incontrolats.

Tal com s’ha explicat a la roda de premsa de presentació del nou model, la decisió de posar-lo en marxa ha coincidit també en un moment en què el conveni amb el Consell Comarcal i l’empresa mixta ECOBP que realitza el servei finalitza el 2021. Tot i que properament caldrà assumir una nova licitació, des de l’Ajuntament del Vendrell no s’ha volgut esperar a implementar un canvi en el sistema actual de la gestió de residus, ja que es considera que és del tot obsolet i insuficient i que cal passar a l’acció de forma immediata.

Tant la regidora de Medi Ambient i gestió de residus, Núria Rovira, i el Conseller de residus del Consell Comarcal del Baix Penedès, Miguel Ángel Perín, han coincidit en el missatge de que cal ser valents per prendre decisions que millorin el percentatge de reciclatge al Vendrell i la comarca i que en aquest sentit no es pot fer ni un pas enrere. La regidora també ha valorat positivament el fet que el model hagi comptat amb el consens dels grups de l’oposició del consistori, ja que és un canvi que va molt més enllà d’aquest mandat en tant que determinarà el futur del municipi en els propers anys.
Segons s’ha explicat, l’Ajuntament del Vendrell ha contractat una empresa de gran expertesa i reconeixement per fer una diagnosi de la situació actual i la definició d’un nou model de recollida de residus a fi d’assolir els Objectius de Desenvolupament en aquest àmbit. La conclusió que s’ha obtingut és que el Vendrell no és un únic Vendrell, sinó que té 16 realitats diferents, 16 sectors per als quals no es pot definir una sola fórmula de recollida i gestió dels residus, sinó que caldrà anar personalitzant-la i adaptant-la segons les seves característiques.
El què s’ha anomenat com a “Km 0” del model començarà a caminar el 15 de novembre amb la Fase 1, que inclourà els nuclis del Nou Vendrell, Torreblanca i Sant Vicenç de Calders. Aquesta primera etapa serà el punt d’inici d’un procés de canvi que s’anirà desplegant progressivament entre els anys 2020 i 2022 a tots els nuclis del municipi.

En concret, en aquests tres primer nuclis s’hi implantarà el servei de recollida Porta a Porta, un model que segons l’experiència de molts municipis catalans on s’ha aplicat dóna molts bons resultats. Així, en aquests nuclis, cada dia s’haurà de deixar davant de la porta de casa la fracció de residus que toqui, segons el calendari de recollida. Es recollirà a la porta de casa totes les fraccions: matèria orgànica, paper i cartró, envasos i resta; excepte el vidre, que es continuarà dipositant en contenidors a la via pública.

Des d’avui i fins a la posada en marxa del nou servei es durà a terme una intensa campanya informativa per aconseguir la màxima col•laboració de la ciutadania. L’eslògan de la campanya “Recicla, tu ets el canvi” recull els objectius del nou model: l’obligatorietat de reciclar per complir amb la normativa i amb el compromís amb el Medi Ambient i, alhora, la necessària corresponsabilitat de la ciutadania per aconseguir-ho.

En aquest sentit, ja s’han dut a terme reunions informatives amb els veïnes i veïnes d’aquests nuclis, on s’han instal•lat també pancartes de la campanya. En els propers dies s’enviaran cartes informatives i s’hi instal·laran punts informatius perquè els veïns i veïnes puguin resoldre dubtes. També es crearà la figura de l’agent d’acompanyament per fer el seguiment de la implantació i solventar incidències que es puguin produir. Uns dies abans de la posada en marxa del servei es farà la distribució del material als 3 nuclis (cubell multifracció de 40l, cubell no airejat d’orgànica de 25l, cubell airejat d’orgànica de 10l i bosses compostables).


 

Relacionats

Notícia

Es presenta la nova ordenança fiscal de la taxa municipal de residus.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí