7 Llibres per descobrir el món dels residus

Font: Ajuntament de Barcelona

25/11/2020 - 11:13

El Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) recomana 7 llibres per conèixer a fons el repte de la gestió dels residus i descobrir què podem fer nosaltres per generar-ne menys, dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Del 21 al 29 de novembre se celebra la Setmana Europea Prevenció de Residus. Aquests dies s’organitzen accions de sensibilització sobre la prevenció de residus arreu d’Europa. Enguany, moltes de les activitats se celebraran en format online. Consulta l’agenda d’activitats i participa! 

Des de La Fàbrica del Sol ens sumem a la Setmana Europea de Prevenció de Residus i hem demanat al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) que ens recomani 7 llibres per conèixer a fons el repte de la gestió dels residus i descobrir què podem fer nosaltres per generar-ne menys. Gaudiu de la lectura.

 

1- “Residu zero a casa : guia domèstica per simplificar la nostra vida”.

Johnson, Bea, and Peñarrubia Esther. 2016. Barcelona: Pol·len.

Llibre original, creatiu i aplicable, des de la senzillesa, però alhora des de la determinació,  en el nostre dia a dia ja que facilita eines, idees i hàbits per a evitar i prescindir dels residus a les nostres llars.

 

2- “Stop al canvi climàtic : com podem ser més sostenibles?”

Mauri, Francesc, Raquel Garcia Ulldemolins, and Catalunya Ràdio. 2016. Primera edició ed. Col·lecció Prisma, 38. Barcelona: Catalunya Ràdio.

Aquest mediàtic autor ens explica com a la feina, la llar, les comunitats de veïns i amb el transport podem contribuir a la lluita contra l’alteració del clima causada per l’activitat humana. També se’ns mostren exemples de bones pràctiques ambientals  que s’estan portant a terme  en l’actualitat a diferents organitzacions catalanes.

 

3- “Stop basura: la verdad sobre reciclar”.

Pascual, Alex. 2019.  Edición: enero de 2019 ed. Califòrnia: CreateSpace.

Lectura clara i amena dirigida a les persones que, malauradament, continuen sense reciclar. Conté informació bàsica – acompanyada d’il·lustracions i dades –  per entendre el què, quant i el perquè s’ha de reciclar els nostres residus, a partir d’informació contrastada i de la pròpia experiència de l’autor amb anys de dedicació en el sector.

 

4- “100 Ideas para vivir sin plástico”.

Ferrer, Martina. 2019.  Primera edición: mayo de 2019 ed. Barcelona: Integral.

Recopilació de consells per aconseguir un gran repte: eliminar la major quantitat de plàstic possible de la nostra llar, del nostre lloc de feina i de la nostra vida en general. Recull estratègies per portar-les a terme per tal d’evitar aquest material, les dificultats que això comporta així com algunes reflexions.

 

5- “Basura electrónica: un mundo dividido”

Lectura senzilla i completa que explica la problemàtica actual de la gestió dels  residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) a nivell mundial. Separa amb claredat la realitat de països desenvolupats, on existeix legislació i procediments establerts per a l’eliminació d’aquest tipus de residus, de la realitat de països en desenvolupament.

 

6- “Residu zero: com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta”.

Simon, Joan Marc. 2015. Producció Neta, 10. Barcelona: Pol·len Edicions.

Presenta una alternativa al sistema actual de gestió de recursos que és factible, positiva i que permet mirar endavant fent ús dels darrers avenços en el món de la investigació en el camp tecnològic i social. Parteix dels residus com a símptoma i els utilitza com a clau de volta per proposar una manera de construir un sistema productiu i social diferent.

 

7- “La solución residuos cero: limpiando de basura el planeta comunidad a comunidad”.

Paul Connet. Castellón: Kaicron, 2016. 

Assaig que posa de manifest els danys que estan causant els residus produïts per l’actual  societat de consum a la nostra salut i al nostre entorn. L’autor, impulsor del moviment de residu zero, proposa iniciatives i presenta pràctiques solucions reals a la gestió dels  residus.

 


Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA)

Tots els llibres recomanats es troben disponibles al Servei de Documentació Ambiental (SDEA), un espai municipal dedicat a la documentació d’informació i recursos d’educació ambiental, adreçat especialment a persones i institucions interessades en l’educació per la sostenibilitat, principalment en l’àmbit urbà. 

Servei de préstec amb cita prèvia i atenció telefònica: dilluns i dimecres de 10.00 a 14.00 h.

Atenció via correu electrònic: de dilluns a dijous de 8.00 a 17.30h i divendres de 8.00 a 14.00 h.

A causa de les mesures sanitàries preses per gestionar la covid-19 és possible que els horaris es vegin modificats. 

Informació de contacte: 

Telèfon: 93 256 25 92 

Correu electrònic: documentacioambiental@bcn.cat 
Adreça: La Fàbrica del Sol – Pg. Salvat Papasseit, 1. Barcelona 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article


Biblioteques de les Coses: iniciativa brillant i necessària que arriba per quedar-se

Butlletí