Font: El Economista
El Govern de l'Estat dissenya un impost sobre els residus amb el qual espera recaptar 861 milions en 2021. S'inclourà en la futura Llei de residus i sòls contaminats, i gravarà el dipòsit en abocador i la incineració amb un màxim de 40 euros per tona, que es reduirà fins a un 50% si les escombraries es recullen separadament. Encara s'ha de definir com es combinarà amb els cànons i taxes autonòmiques sobre la matèria, però hauria de servir per evitar les sancions de Brussel·les per incomplir la legislació europea.
Quan el Consell de Ministres va aprovar a l'octubre la proposta de pressupostos generals de l'Estat, entre les mesures fiscals va incloure un nou impost sobre residus, amb una recaptació de 861 milions el 2021, que va passar pràcticament inadvertit en el conjunt de quadre econòmic i la rellevància de la pujada del tipus impositiu al dièsel, finalment retirada.
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, preguntada per la premsa pel nou tribut, es va limitar a explicar que formava part de la fiscalitat ambiental, que aquesta es comparteix amb les comunitats autònomes, i que "s’anirà treballant al llarg del pròxim any".
No obstant això, el Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) explica que el nou impost s'inclourà en la futura Llei de residus i sòls contaminats, ja en tramitació -ha rebut el preceptiu informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència -, quan es remeti al Congrés dels Diputats, presumiblement en les pròximes setmanes.
El Miteco també apunta que treballa amb Hisenda per dissenyar el tribut i compaginar-lo amb la fiscalitat ambiental de les comunitats autònomes, que són competents en la matèria. La Cartera de Montero només emplaça a esperar que concloguin els treballs per saber com es concreta.
Primera versió de l'impost
No obstant això, les comunitats autònomes manegen un annex de la futura Llei amb una primera proposta de l'impost, segons publica el diari El economista; que els va remetre el Miteco per demanar la seva opinió. La Cartera dirigida per Teresa Ribera i els governs regionals col·laboren des de l'any 2018, a la Comissió de Coordinació en Matèria de Residus, en un tribut sobre l'abocament i la incineració que sigui homogeni per a tot l'Estat i amb caràcter finalista, és a dir, que la seva recaptació reverteixi en reduir el volum de residus i millorar el seu tractament i gestió.
Una vintena d'estats europeus disposen d'aquest tipus de figura fiscal, igual que 10 comunitats autònomes -Balears l'ha anunciat per a l'any que ve i Castella-la Manxa i País Basc preparen les seves-, però amb gran disparitat, tant en els tipus impositius com sobre les classes de residus gravats o, fins i tot, sobre el seu caràcter finalista, perquè el de Madrid no ho és i només a Catalunya i Navarra alimenta un fons ambiental específic.
En tot cas, es considera que el model és el català, que ha anat augmentat progressivament la pressió fiscal fins a ser, amb molt, la més elevada: en els residus municipals el dipòsit en abocador supera els 47 euros per tona i la incineració els 23 euros. El citat annex planteja nivells impositius similars, però amb rebaixes per separar la brossa orgànica, una de les grans assignatures pendents de país.
Així, el nou impost grava l'abocament de residus no perillosos amb 40 euros per tona i la incineració amb 20 euros; però si el 15% dels bioresidus municipals es recull separadament, la quota tributària de l'abocament és de 30 euros -15 euros la incineració- i si la separació arriba al 30%, l'abocament es queda en 20 euros i la incineració en 10 euros . En el cas dels residus perillosos, el dipòsit en abocador costaria 15 euros i la incineració 10 euros. Per als residus inerts, l'abocament es fixa en tres euros.
Podeu llegir aquí la notícia sencera a la font original