Font: Diputació de Barcelona
El municipi osonenc de Rupit i Pruit ha rebut el distintiu d’Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat, una qualificació que s’atorga a aquells municipis que tenen unes bones condicions per gaudir del medi natural nocturn i estan compromesos a desenvolupar una actualització de l’enllumenat cap a un model d’equilibri ambiental.
La resolució és basa en el treball realitzat per la Diputació de Barcelona a través de l’Àrea d’Acció Climàtica, per l’optimització energètica de l’enllumenat públic del municipi, així com l’estudi de mesures de contaminació lumínica per avaluar qualitat del cel nocturn i la brillantor de fons de cel.
En base a l’estudi d’enllumenat, i dels resultats de l’avaluació de la qualitat del cel nocturn, l’any 2019 la Diputació de Barcelona va donar suport en la redacció del Pla de prevenció a la contaminació lumínica, i que l’Ajuntament ha presentat a la Generalitat per tal d’obtenir la distinció d’Espai de Cel Nocturn de Qualitat.
La figura de protecció deriva del Decret d’ordenació ambiental de l’enllumenat per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’any 2015 i que actualment està en procés d’actualització, i s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona, activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.
Reducció de consums i la contaminació lumínica
El municipi ha estat treballant durant els últims anys en actualitzar l’enllumenat tenint compte totes les vessants ambientals com són la minimització de la contaminació lumínica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. En aquest sentit, i amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament ha incorporat en l’enllumenat públic llums LED PC-Ambre de totalitat ataronjada, amb les que s’aconsegueix un important estalvi energètic i una reducció significativa de la contaminació lumínica. Aquestes accions permeten reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 57%, eliminar 187 lluminàries contaminants, i reduir en més d’un 70% la llum emesa cap al cel.