Font: El bruguers digital
El Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic preveu una trentena d’actuacions amb gairebé 2 milions d’euros de pressupost
L’Ajuntament de Gavà ha aprovat el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic 2020-2030 (PLACC), un document elaborat amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que estableix les línies a seguir per afrontar els efectes del canvi climàtic al municipi.
El PLACC planteja una trentena de mesures i actuacions d’adaptació en un horitzó de 10 anys perquè la ciutat sigui més resilient a l’escalfament global del planeta. Aquestes intervencions, planificades des d’aquest any i fins al 2030, tenen un cost d’execució de gairebé 2 milions d’euros, dels quals gairebé 1.600.000 serien responsabilitat directa de l’Ajuntament, mentre que prop de 300.000 serien de responsabilitat coordinada amb altres administracions.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha presentat aquest matí el PLACC i ha assegurat que aquest document “és un pas més en l’aposta de l’Ajuntament de Gavà per la sostenibilitat i en el seu compromís amb el medi ambient, compromís que es materialitza en l’impuls de polítiques adreçades a abordar l’emergència climàtica, sempre sota els principis de l’agenda de la sostenibilitat que guia totes les accions del govern municipal”.
El document, redactat per l’AMB, ha estat supervisat per més d’una desena de tècnics municipals coordinats pel Departament de Medi Ambient. L’objectiu principal és augmentar la capacitat d’adaptació del municipi al canvi climàtic amb mesures transversals que augmentin la resiliència i disminueixin l’exposició dels sistemes, sectors i infraestructures de Gavà sota premisses de sostenibilitat social, ambiental i econòmica. A més, permetrà integrar i coordinar les polítiques i plans locals sectorials per fer front als riscos específics.
Raquel Sánchez, en un moment de la presentació
Per identificar aquests riscos, el PLACC incorpora una exhaustiva diagnosi de Gavà, que posa en relleu la complexitat d’un territori on les seves dues terceres parts són espais naturals, de muntanya o litorals, o agrícoles. Un municipi que compta una trama urbana i espais econòmics que creixen progressivament a ponent, dotat d’una àmplia xarxa d’infraestructures de comunicacions. I que en un escenari moderat haurà d’afrontar, a finals del segle XXI, un increment de les temperatures mitjanes anuals d’uns 2 graus, així com la reducció de les precipitacions, l’augment dels episodis de pluges intenses, i l’increment del nivell del mar en 0,5 metres.
L’alcaldessa ha manifestat que “tot i l’actual context que estem vivint arran de la Covid-19 hem de continuar treballant per complir amb els objectius que ens hem marcat. Fer de Gavà una ciutat més resilient a les diferents amenaces que es presenten a causa del canvi climàtic. És per això que el PLACC és un document molt important per tot allò que reflecteix però també pels compromisos que es deriven”.
A partir de la diagnosi del PLACC s’han identificat 36 riscos potencials de diferents magnituds, 16 dels quals requereixen d’una acció prioritària. Entre aquests n’hi ha l’escassetat d’aigua per cobrir el consum no domèstic, l’increment dels incendis forestals, la disminució de la producció agrícola o l’increment d’inundacions urbanes per insuficiència de la xarxa de clavegueram.
De fet, l’alcaldessa ha destacat que al consistori “estem molt preocupats per l’afectació que tenim en el nostre sistema de drenatge, que ve determinada en part pels efectes del canvi climàtic que comporta que cada vegada hi hagi més tempestes. Això ens està suposant una sèrie de problemes i afectacions molt importants, com per exemple els que la pagesia denuncia molt sovint, i per tant crec que les mesures del PLACC relacionades amb aquesta qüestió serien de les més urgents”. Sánchez, però, deixa clar que “totes les mesures del PLACC són importants i fins i tot algunes ja s’han començat a implementar, com per exemple les que tenen a veure amb l’economia circular”.