Font: Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, acaba de publicar el llibre Les solucions basades en la natura en l’àmbit municipal, en el qual s'analitza el concepte i una vintena d’intervencions en el territori, amb l’objectiu d’incentivar la seva implantació en el món local.
El llibre ha estat presentat en una sessió del programa de col·loquis “Parlem de...” de la Llibreria de la Diputació, cicle on es debaten temes d'actualitat del món local. El de solucions basades en la natura és un concepte emergent, que connecta amb altres de vinculats com la renaturalització de les ciutats, els serveis ecosistèmics i, especialment, el d’adaptació al canvi climàtic. Es tracta d’una idea incipient, amb encara poques iniciatives, estratègies i normatives.
En aquest sentit, la guia vol contribuir a la seva comprensió i implantació en el territori, i a identificar-ne els principals reptes i oportunitats. El document és un encàrrec de la Gerència de Serveis de Medi Ambient a un dels equips de recerca punters al món en aquest camp, format entre d’altres per la Dra. Filka Sekulova (ICTA-UAB), el Dr. Francesc Baró (ICTA-UAB) i el Dr. Luís Miguel Campos Rodrigues, arran de la participació en el projecte europeu Naturvation.
La publicació inclou una part introductòria que en defineix les principals tipologies i els aspectes més rellevants a tenir en compte per a la seva implementació en l’àmbit municipal, incloent-hi la governança, el co-disseny participatiu i el finançament. La segona part, aplicada, incorpora un catàleg amb 20 exemples de SbN implementades a escala local en diferents ciutats i pobles del món, amb un focus especial en l’àmbit de la província de Barcelona, com ara Viladecans, Sant Vicenç dels Horts, Cornellà, Barcelona, Mollet del Vallès, Granollers i alguns altres municipis de l’àrea metropolitana.
Presentació en línia
El passat 13 de novembre es va fer la presentació oficial del llibre, en una sessio en línia. Hi van participar Xesco Gomar, diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona; Luis Campos, tècnic d’ENT environment & management, i Francesc Baró, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals-UAB, sota la moderació de Rosa Quirante, tècnica de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.
També es van presentar algunes de les experiències recollides al llibre com el Corredor Verde Montanto-Parque Eduardo VII presentat per Duarte d'Araújo Mata, de la Câmara Municipal de Lisboa; el projecte “Bee Happy”, a càrrec de Joan Ramon Lucena, de l’Ajuntament de Viladecans; i l’actuació Aiguamolls de Can Cabanyes, presentada per Xavier Romero, de l’Ajuntament de Granollers.