Diputació Barcelona

Reportatge

L'accés a l'energia sostenible, a través de serveis d'energia nets, assequibles, fiables i moderns facilita tenir llars i vides saludables. L'equitat en salut implica l'accés universal als serveis energètics.

Article

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis de Medi Ambient, acaba de publicar el llibre Les solucions basades en la natura en l’àmbit municipal, en el qual s'analitza el concepte i una vintena d’intervencions en el territori, amb l’objectiu d’incentivar la seva implantació en el món local.

Article

La Diputació de Barcelona donarà a suport per a la realització d'accions de prevenció d'incendis en 121 urbanitzacions de 98 municipis de la demarcació de Barcelona, intervenint amb un total de 517,18 hectàrees.

Entrevista
Rafael Güeto 3r Tinent d'alcaldia de Rubí. Àrea de desenvolupament econòmic local

Rafael Güeto és un professional de la gestió pública especialitzat en polítiques actives d'ocupació i desenvolupament econòmic local. En aquesta entrevista valora el fet que Rubí, a través de Rubí Brilla, hagi esdevingui un referent nacional i internacional en l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en entorns industrials, comercials i domèstics, així com la celebració del 2n Congrés Nacional Rubí el passat novembre.

Reportatge
Energia per a ciutats i comunitats (EC2) es va presentar com a projecte final del Postgrau ICCartotechnology i simula una proposta de participació en el programa de la Unió Europea Horizon 2020 (H2020). Horizon 2020 és el programa més gran de recerca i innovació de la Unió Europea i compta amb gairebé 80 bilions d'euros per finançar projectes per al període 2014-2020. Aquesta proposta s'encabeix dins de la crida "SCC 1 - 2014/2015: Smart Cities and Communities solutions integrating energy, transport, ICT sectors through lighthouse (large scale demonstration - first of the kind) projects". La crida es focalitza en tecnologies d'Smart Cities que donin solucions a escala comercial amb un alt potencial de mercat en àrees com l'eficiència energètica en edificis, barris i comunitats intel·ligents i pretenent, alhora, tenir un impacte social que afecti a aquelles comunitats desafavorides.
Entrevista

Carles Ruiz és l'alcalde de Viladecans i un apassionat de les noves tecnologies i, sobretot, dels beneficis que pot rebre la ciutadania del seu ús. Viladecans ha esdevingut model d'smart city amb projectes com la implantació de la xarxa neutra de fibra, l'alfabetització tecnològica a tots els sectors de població i la creació de la primera smart school, una escola de construcció sostenible que combina la connectivitat i l'autosuficiència energètica.

Tot això s'engloba en el que han batejat com projecte W!ladecans.

Entrevista
El suport d'Europa és fonamental per al desenvolupament de les smart cities

Cristian Sánchez és el regidor d'espai públic, l'àrea que coordina el programa 'Sabadell ciutat intel·ligent', que aglutina 35 projectes de millora de la qualitat de vida a la ciutat, amb un partenariat en què hi participen un total de 27 entitats, entre administració, empreses privades i tercer sector.

'Sabadell ciutat intel·ligent' va ser finalista dels últims World Smart Cities Awards, amb ciutats com Rio de Janeiro, Copenhagen, Berlín, Buenos Aires o Taiyuan. L'any anterior es van endur el premi WeGo com a model mundial en gestió eficient.  I el congrés internacional de ciutats intel·ligents Sabadell Smart Congress és ja un referent per a les ciutats mitjanes que són, segons els experts, les més adients per aplicar els nous plantejaments smart.

De tot això hem parlat amb ell en aquesta entrevista. 

Reportatge
L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha contrastat els escenaris de futur del municipi amb la ciutadania.

Torrelles de Llobregat ha impulsat durant aquest any un procés participatiu per discutir cap a on vol orientar el seu futur. La majoria dels 350 participants s'ha decantat per potenciar els valors agraris i naturals del paisatge i per mantenir l'essència rural de Torrelles, un municipi situat al bell mig de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Entrevista

'Orgull' és la paraula que més repeteix Joan Figueras, l'alcalde de Cadaqués, després que una prova pilot de deu setmanes del sistema de dipòsit i devolució d'envasos de begudes d'un sol ús hagi aconseguit els mateixos nivells de retorn que els dels països on ja fa anys que està implantat. En dos mesos i mig es va passar d'un 12% de recuperació d'envasos a una mitjana del 76%, amb pics de fins al 91%.

No és d'estranyar doncs la satisfacció que han mostrat en la presentació dels resultats tant des de l'Ajuntament de Cadaqués com des de les entitats impulsores de la prova pilot: la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable de Catalunya (FPRC) i l'Associació Retorna, amb la supervisió de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).