El Govern impulsa la creació d'un clúster del sector dels residus a Catalunya

Font: Generalitat de Catalunya

04/12/2020 - 15:44

L’inici del procés de creació del nou clúster, impulsat a través d’ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya, s’ha formalitzat aquest 2 de desembre durant una sessió virtual en què s’ha analitzat l’estat del sector a Catalunya. En el marc d’aquest acte, s’ha presentat una anàlisi de 693 empreses catalanes d’aquest sector que sumen 41.000 treballadors, amb una facturació estimada de 10.000 milions d’euros.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- i l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat, impulsa la creació d’un nou clúster de l’àmbit dels residus, el primer d’aquest sector a Catalunya. Els treballs de la segona fase de desenvolupament d’aquesta iniciativa s’han donat a conèixer aquest dimecres en una trobada virtual que ha servit per formalitzar l’inici del procés de creació del clúster, que es preveu que es desenvolupi durant l’any 2021 amb un pla d’accions que inclourà activitats de capacitació, internacionalització, R+D, foment de la innovació o accions interclústers, entre d’altres.

L’anàlisi estratègica del sector, presentada durant l’acte, ha analitzat una mostra del sector, conformada per 693 empreses que es dediquen a l’àmbit dels residus a Catalunya, que tenen un facturació de gairebé 10.000 milions d’euros i uns 41.000 treballadors. Aquest estudi de l’estat del sector, elaborat entre la Generalitat i la consultora Cluster Development, constitueix el primer pas necessari per crear un clúster.

Pel que fa a la seva activitat, les empreses catalanes d’aquest àmbit són majoritàriament gestors de residus (recollida, tractament, etc), però també n’hi ha que s’especialitzen en els béns d’equip i tecnologies de tractament; la construcció d’infraestructures i instal·lacions per la gestió; la consultoria i enginyeria, i el control i anàlisi.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i del conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero.

Durant la seva intervenció, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha assegurat que “el futur clúster és una molt bona oportunitat per al sector dels residus”, i ha posat en valor que “gràcies a què és un sector prou madur dins l’economia catalana, es pot tirar endavant una iniciativa com aquesta”.

Durant la seva ponència, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha explicat que el nou clúster “conjuga un sector cabdal, com és el dels residus, amb un gruix d’empreses important i una activitat rellevant des del punt de vista econòmic, amb una estratègia de clústers que s’ha manifestat eficient per millor la competitivitat del teixit productiu català”. El conseller delegat d’ACCIÓ ha recordat també que Catalunya és “pionera a nivell mundial en política de clústers”, mitjançant el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ creat fa més de 25 anys. Romero ha assegurat que “la política de clústers s’ha manifestat robusta per impulsar canvis estratègics en determinats àmbits de negoci, impulsant la seva innovació i fomentant-ne la internacionalització i, en aquest cas, ajudant a la circularitat del sector i de l’economia en general”. “Creiem fermament que hem de ser circulars i les empreses han de ser circulars, per tant hem de seguir impulsant projectes que vagin en aquesta línia”, ha apuntat.

Un nou clúster per fer més competitiu el sector

El sector dels residus a Catalunya suposa una massa crítica prou rellevant dins el sistema econòmic del país com per plantejar-se impulsar la constitució d’un clúster propi. Aquest sector, a més, té un nou marc de treball derivat de noves normatives i planificacions públiques, que l’obligaran a grans canvis i adaptacions en els propers anys per assolir els objectius marcats.

D’aquesta manera, el nou clúster agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya. La iniciativa també treballarà conjuntament amb els agents d’entorn del sector dels residus, tant de l’àmbit de la innovació i la recerca com de l’àmbit de la formació, com és el cas de les empreses productores de residus, associacions i gremis, a banda de la mateixa Agència de Residus de Catalunya. El nou clúster s’emmarca en l’impuls de l’economia circular, que fomenta, entre altres, la reducció dels residus i l’ús eficient dels recursos.

En els propers mesos s’implementarà un pla d’accions per la constitució del clúster, i un equip tècnic d’ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya assumirà el rol de clúster manager temporalment. Posteriorment un grup d’empreses constituiran la primera junta directiva, definiran el seu pla d’acció i incorporaran el clúster manager. Es tracta d’un procés que s’inicia amb l’impuls públic, però que posteriorment és liderarà íntegrament des del sector privat.

Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinèrgies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. En formen part 2.600 socis, que representen un teixit divers d’actors, ja que un 66% són pimes, un 11% de grans empreses, un 11% de centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement; un 10% de startups, entre altres agents de l’entorn.

Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa que té l’objectiu d’ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana cedeix 30 compostadors per fer compostatge casolà

Notícia

L'Ajuntament de Santa Perpètua afegirà un nou contenidor de petites dimensions que s'anomena de fracció biològica on es podran llençar bolquers, productes d'higiene íntima, sorra dels gats o deposicions dels gossos.

Notícia

El Consorci per a la Gestió de Residus ja compta amb el projecte bàsic d’ampliació de la Planta de Biometanització de Can Barba, que permetrà la millora de la instal·lació per poder absorbir la necessitat de tractament de residu orgànic del Vallès Occidental.

Butlletí