Es convoca el Premi Catalunya d’Ecodisseny 2021

Font: Agència de Residus de Catalunya

13/01/2021 - 09:55

Del 15 de gener al 15 de febrer del 2021 estarà obert el Formulari de presentació de productes i serveis en el mercat o en desenvolupament que incorporin tàctiques per millorar el seu comportament ambiental al llarg del seu cicle de vida, i contribueixin a l’economia circular.

És un premi adreçat a dissenyadors, fabricants de productes i estudiants de Catalunya, dotat econòmicament entre 6.000€ i 3.000€ segons categoria i altres beneficis com formar part de l’exposició itinerant i virtual del Premi, presencial catàleg de l’edició i a tallers.

Podeu consultar tots els detalls de les bases de la convocatòria al fulletó explicatiu i a la resolució de la convocatòria.

També podeu veure productes premiats, mencionats i seleccionats en la tercera edició a l’exposició virtual del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2019.

 

 

 

 

 

Què és l'ecodisseny ?

L’ecodisseny es pot definir com la integració dels aspectes ambientals en el disseny d’un producte o servei amb la finalitat de millorar el seu comportament ambiental al llarg de tot el seu cicle de vida. Les estratègies d’ecodisseny es poden resumir en els grups següents:

  • Desenvolupament de nous conceptes
  • Reducció del consum de materials
  • Selecció de materials de baix impacte ambiental
  • Reducció de l’impacte ambiental de la producció
  • Optimització de la distribució
  • Reducció de l’impacte ambiental durant l’ús
  • Increment de la vida útil
  • Optimització del fi de vida

L’ecodisseny és un dels instruments que poden ajudar a assolir un món més eficient en l’ús dels recursos i que a la vegada poden dinamitzar l’economia i generar ocupació en les nostres comunitats. Algunes empreses ja l’estan utilitzant, però encara no és una estratègia generalitzada en la concepció de nous productes i serveis. A més, els hàbits dels consumidors han de seguir evolucionant a fi que aquests nous productes i serveis més sostenibles siguin més apreciats i demandats.

Per ajudar a canviar aquests models de producció i de consum, la Generalitat de Catalunya organitza des de l’any 2001 un premi que distingeix els productes innovadors, de qualitat i ambientalment sostenibles. El Premi va néixer com a Premi Disseny per al Reciclatge, però des de l’any 2015 s’ha convertit en el Premi Catalunya d’Ecodisseny, tot i ampliant el seu abast per tal d’integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes — estalvi de recursos, disseny de nous models de consum, optimització del fi de vida, etc. Aquest Premi reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida. Se celebra cada dos anys.

S’emmarca en l’Estratègia Catalana d’Ecodisseny, per a una economia circular i ecoinnovadora – Ecodiscat, una eina d’ecoinnovació que té com a objectiu promoure l’economia circular i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes.

L’Agència de Residus de Catalunya, entitat del Govern de Catalunya responsable de la promoció de la gestió sostenible dels residus i de l’ús eficient dels recursos, actua com a secretaria tècnica del Premi. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

 

La Plataforma de Simbiosi Industrial de Catalunya de l’Agència de Residus opera facilitant la publicació d'anuncis d'ofertes i demandes de productes, recursos, subproductes, residus i serveis, accessibles per a qualsevol interessat en anunciar o sol·licitar informació.

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Butlletí