La llei d'economia circular d'Andorra prohibirà els productes de plàstic d'un sol ús

19/03/2021 - 11:15

>

El projecte de llei d'economia circular prohibirà els productes de plàstic d'un sol ús que ja tenen alternativa al mercat i obligarà a implementar accions de reducció als que no en tenen. El text també donarà molt pes a la lluita contra el malbaratament alimentari. L'objectiu és prevenir la generació de residus. Enguany s'han produït més de 133.000 tones.

Els bastonets de les orelles, els plats i els coberts de plàstic d'un sol ús són alguns dels productes que preveu prohibir la nova llei d'economia circular. Així ho ha anunciat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha destacat que el text impedirà la comercialització d'aquest tipus de productes que ja tenen alternativa al mercat i per als que no en tenen, s'elaboraran plans de reducció fins que en tinguin.

El text legislatiu, que s'entrarà a tràmit parlamentari abans de l'estiu, també servirà per definir un nou pla nacional de residus, que es preveu tenir enllestit a final d'any per seguir complint amb el llindar de recollida de residus urbans que fixa la Unió Europea. Actualment es reciclen la meitat dels residus que es generen, però la normativa europea demana que per al 2035 s'arribi al 65%.

També s'estudiarà una ampliació pel que fa a la recollida selectiva i es reflexionarà sobre una nova gestió de la matèria orgànica per prevenir el malbaratament alimentari. "Haurem de treballar en tota la línia de gestió perquè el que no és possible és que no trobem un destí per al compost en un país de muntanya com el nostre on difícilment podem utilitzar en determinats espais naturals o espais com podrien ser les estacions d'esquí, que són sistemes de gestió que ja havíem buscat", valorava Calvó.

Un 47% dels residus urbans s'han reciclat

Aquest darrer any s'han generat més de 133.000 tones de residus. La majoria de tipus sanitari arran de la pandèmia, que han crescut un 76%. Els residus urbans suposen més de 51.000 tones, un 47% dels quals s’ha reciclat, ben a prop del 50% que estableix el pla nacional de residus que acaba aquest 2020.

El nou programa que es treballarà amb els comuns, i que vol augmentar aquest percentatge de reciclatge, inclourà una nova estratègia per potenciar la recollida selectiva. Per exemple, fomentant el servei porta a porta i els punts de recollida. En aquest sentit, recordem que els comuns han establert punts fixos a totes les parròquies en el marc de la campanya de conscienciació «reciclem bé». Per informar la població com gestionar els residus.

Categories: 

Relacionats

Notícia

 

Manresa posa en funcionament la primera màquina dispensadora de bosses compostables a l'Espai Jove Joan Amades.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí