L'escola, la llar d'infants i el centre de rehabilitació de la Sénia ja s'escalfen amb la ‘Xarxa de calor de proximitat’ impulsada per la Diputació de Tarragona

21/04/2021 - 13:08
Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

Visita de la presidenta de la Diputació a la xarxa de calor de la Sénia

La presidenta de la institució ha conegut de prop les instal·lacions que ho fan possible. Aquest mateix dissabte Noemí Llauradó també ha visitat a Amposta les obres de l'edifici del Sindicat, que acollirà el FabLab de les Terres de l'Ebre.

Un total de 4 equipaments municipals de la Sénia ja s’escalfen amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada per la Diputació de Tarragona. Es tracta dels edificis nou i vell de l’Escola Jaume I, de la Llar d’infants i de l’edifici que comparteixen el menjador escolar i el centre de rehabilitació del municipi. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dissabte les instal·lacions, acompanyada del vicepresident i diputat dels Serveis d’Assistència al Territori, Adam Tomàs i del diputat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell. Per part de l’Ajuntament de la Sénia, hi ha assistit l’alcalde, José Ramon Bellaubí i diversos membres de la corporació municipal. També a la Sénia, Llauradó ha volgut visitar l’empresa Cleare, guanyadora dels Premis Emprèn 2020, i la carretera T3319, que connecta el municipi amb Rosell.

Després de la visita institucional a la Sénia, Llauradó s’ha desplaçat a Amposta per visitar-hi  el resultat de les obres de l'edifici del Sindicat, que acollirà el FabLab de les Terres de l'Ebre, un projecte que compta amb l’aportació econòmica de la Diputació. A Amposta, l’han acompanyat l’alcalde del municipi i vicepresident de la Diputació, Adam Tomàs; el diputat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha volgut destacar que “les visites exemplifiquen línies estratègiques de la Diputació: la sostenibilitat, amb la caldera de biomassa a la Sénia; la connectivitat diària, amb la carretera T3319 i les oportunitats, amb la iniciativa dels emprenedors de Cleare i amb el FabLab d’Amposta”.

Reducció de les emissions de CO2 i estalvi de 15.000 euros l’any

La nova xarxa de calor permetrà als 4 equipaments disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat en un solar que es troba entre la Llar d’infants i el menjador de l’escola  amb una potència de 200 Kw. Les obres de la xarxa de la Sénia, que s’han dut a terme durant el 2020, han suposat una inversió de 263.548 euros. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 15.000 euros anuals, respecte a la despesa actual.

A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 40 Tn de CO2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior.

Un projecte estratègic per a la demarcació

La Sénia és un dels 9 municipis que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. A més de la Sénia, els municipis que s’han beneficiat del projecte són Alcover, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Montmell, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi han participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

Noemí Llauradó ha visitat a la Sénia l'empresa Cleare, guardonada a l'última edició dels Premis Emprèn

Al municipi de la Sénia la presidenta de la Diputació també ha visitat l'empresa Cleare, dedicada al disseny i comercialització de mampares de protecció anti-covid. Aquesta empresa de la Sénia va ser reconeguda en la darrera edició dels Premis Emprèn de la Diputació de Tarragona. En concret, va rebre el guardó en la categoria 'Economia social'. Els Premis Emprèn tenen com a objectiu impulsar projectes empresarials nascuts a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès.

L'edifici del Sindicat d'Amposta acollirà el FabLab de les Terres de l'Ebre

Un cop finalitzada la visita a la Sénia, la presidenta de la Diputació de Tarragona s'ha desplaçat a Amposta per visitar les instal·lacions de l'edifici del Sindicat on s'ubicarà el FabLab Terres de l’Ebre, projectat com un espai d'innovació i cooperació que estarà dedicat a la producció i fabricació d’objectes físics i prototips i que s'adreçarà a empreses, emprenedors, alumnes, inventors i ciutadania en general. El desembre del 2015 l'Ajuntament d'Amposta va adquirir l'edifici del Sindicat per 340.000 euros amb una subvenció de la Diputació de Tarragona. Des de llavors, s'ha fet una profunda restauració, respectant els trets singulars de la façana i l'interior. El FabLab Terres de l'Ebre formarà part de la xarxa mundial de FabLabs del MIT (Institut de Tecnologia de Massachussets i de la xarxa Cat Labs de la Generalitat). La Diputació també contribuirà a equipar les instal·lacions d'aquest espai, que esdevindrà un motor del desenvolupament innovador i tecnològic territorial.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Article

Entre les actuacions destaquen la reparació de la coberta, l’aïllament tèrmic de la façana i la instal·lació de nova il·luminació LED

Notícia

La nova caldera s'ha instal·lat a l’Institut-Escola La Tordera es troba en territori de Santa Maria de Palautordera, però les despeses estan compartides amb l’Ajuntament de Sant Celoni. 

Butlletí