L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha presentat el document on s’estableix el full de ruta que seguirà a l’hora de planificar i aplicar noves polítiques i actuacions presents i futures encaminades a combatre el canvi climàtic a nivell local i global. El document és fruit del compromís de l’Ajuntament de Mollet després d’haver signat el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia on es contempla superar els objectius establerts per la Unió Europea per al 2030, anant més enllà de la reducció del 40% de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.
Després d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes per una Energia Sostenible Local (Covenant of Mayors) l’any 2008, de crear el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) l’any 2009, amb l’assoliment de més del 80% dels objectius complerts, i de crear, també, la Secció de Gestió Energètica i Sostenibilitat l’any 2012, l’Ajuntament de Mollet dona un pas més en el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic presentant aquest pla d’actuació.
Un pla d’actuació que contempla com a principals objectius la mitigació (34 accions), centrant-se en la promoció de l’eficiència energètica i les energies renovables per reduir les emissions, i l’adaptació (31 accions) per esdevenir un municipi més resilient davant les adversitats provocades per la crisi climàtica.
Per aplicar aquestes noves mesures, s’ha partit d’una diagnosi del municipi on s’han analitzat àmbits com ara la mobilitat, la infraestructura verda i blava, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, l’energia o els residus.
Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs “és evident que davant la situació de canvis permanents, ens hem d’adaptar constantment a les noves circumstàncies amb l’objectiu de mitigar i adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic”, afegint que “es tracta d’unes conseqüències que afecten a tots els àmbits, com ara la salut, el benestar, la transició energètica, l’economia, etc, i l’elaboració que hem fet d’aquest pla és una bona mostra d’aquesta transversalitat”.
Pel regidor d’Educació i Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto “estem davant d’un pas ambiciós que ratifica el compromís d’aquest Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic que, a més, ens dota d’un seguit d’eines concretes per assolir els objectius marcats”. Segons Broto “la inacció, com també contempla el pla, no és viable. Si no actuem, ens podem trobar davant situacions irreversibles, sense deixar de banda el cost econòmic per les administracions, i per tant, per la ciutadania, de no aplicar mesures urgents”.
El document serà portat al Ple d’aquest mes d’abril per al seu debat.