33 espècies de papallones als parcs i platges metropolitans

Font: AMB.cat

26/05/2021 - 08:00
Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

Un exemplar de Polyommatus icarus | Xavier Sisquella

Ja està disponible la segona fase de l'estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits, engegat per l'AMB l'any 2019 en col·laboració amb centre de recerca en ecologia (CREAF) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)

L'objectiu final d'aquest estudi, que s'ha fet a través del Laboratori Metropolità d'Ecologia i Territori de Barcelona (LET), és disposar d'indicadors per fer una gestió més sostenible i eficient de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per aconseguir-ho, se centra en l'observació de papallones diürnes, perquè són insectes que actuen com a indicadors de la biodiversitat, ja que són molt sensibles al medi. També perquè aporten molta informació per avaluar la diversitat d'espècies en diferents hàbitats. De fet, les papallones, juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics animals bioindicadors reconeguts per la Unió Europea.

Combinant les dades del 2019 i el 2020, s'han trobat un total de 36 tàxons, 33 dels quals han estat determinats per espècie. Aquesta dada correspon a un 16,3 % de les espècies presents a Catalunya (CBMS, 2019). La papallona més abundant que s'ha observat ha estat la blaveta comuna (Polyommatus icarus), de la qual s'han detectat 528 exemplars.

Els resultats també posen de manifest que els prats florits i semi naturals afavoreixen la presència d'individus i la riquesa d'espècies en contraposició amb els prats regats.

En aquest sentit, una de les primeres actuacions associades als resultats de l'estudi i incorporades al Pla de millora de la biodiversitat, és la implantació de senyalització informativa associada a cobertes herbàcies de prats florits als parcs metropolitans. L'AMB està instal·lant aquests elements per donar a conèixer els canvis fenològics que pateixen els prats del nostre clima i la seva importància com a reservoris de biodiversitat.

 

L'Observatori Metropolità de Papallones

Les dades de l'informe provenen dels resultats obtinguts per l'Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme). Es tracta d'un projecte de ciència ciutadana que en la segona edició, el 2020, va comptar amb la participació de 17 voluntaris, els quals han visitat un total de sis parcs (Muntanyeta, Tramvia, Turonet, Fontsanta, Pinetons i Torrent de la Font i Turó de l'Enric) i dues platges metropolitanes (Gavà i Castelldefels).

Les anàlisis estadístiques mostren que encara no s'han observat totes les espècies esperades pròpies de l'àrea metropolitana. És per aquest motiu que l'AMB i el CREAF ha incrementat el nombre de parcs i platges estudiats i cerquen més persones voluntàries. Tothom que vulgui formar part del projecte es pot registrar a la pàgina web de l'Observatori i participar en aquest projecte.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Les papallones són capaces de reaccionar ràpidament als canvis de l’entorn, per això es consideren organismes bioindicadors. Evidentment, un dels grans canvis que han patit les papallones durant el darrer any és la sequera.

Article

Aquest itinerari permet gaudir i observar l’ecosistema de les dunes de ben a prop, i preservar-ne la integritat i el desenvolupament, ja que es tracta d’un espai protegit.

Notícia

És una de les conclusions que es desprèn dels treballs d’anàlisi de la biodiversitat a l’àmbit metropolità del Llobregat. Tot i ser una zona fortament pressionada, es tracta d’un espai amb una funcionalitat ecològica molt rellevant.

Butlletí