Font: Ajuntament de Terrassa
Amb el lema «Reduir els plàstics d'un sol ús és a les teves mans! Reptes per afrontar el canvi climàtic», l'edició d'enguany incideix en l'avanç de la Unió Europea cap a la prohibició d'aquests articles, entre els quals es troben les bosses, els coberts, gots, plats, canyetes, recipients d'aliments per consumir en el mateix envàs, els taps i tapes o els bastonets de les orelles. Una mesura que prioritza la prevenció i la reutilització en detriment de l'eliminació de residus.
Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya en organitzar una Setmana del Medi Ambient, amb una programació estable, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora el 5 juny, per sensibilitzar i conscienciar la ciutania sobre la importància de preservar l'entorn. 30 anys després, aquesta iniciativa s'ha convertit en una cita anual ineludible per a les terrassenques i els terrassencs. En aquestes tres dècades, s'han organitzat gairebé 400 activitats i s'han mobilitzat unes 300.000 persones. La Festa del Medi Ambient sempre ha estat l'acte més multitudinàri i familiar, i els darrers anys aplegava durant tot el dia a unes 13.000 persones al Parc de Vallparadís.
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, destaca la importància de celebrar enguany un aniversari important, ja que "l'emergència climática no és una crisi acotada en el temps. Cal apel·lar a la responsabilitat i la solidaritat de totes i tots per adoptar un compromís cívic que contribueixi a fomentar nous hàbits de consum, per minimitzar els residus, per fomentar l'estalvi d'energia i per preservar la biodiversitat, que des de Terrassa hem volgut plasmar en La Revolució Verda. La Setmana del Medi Ambient és una eina fonamental per fomentar aquest compromís col·lectiu".
A diferencia de l'any passat, en què la pandèmia va obligar a dissenyar una programació exclusivament virtual, en aquesta edició s'han inclòs majoritàriament activitats presencials (cinema, tallers, itineraris, una jornada de neteja...), però també webinars que tractaran de quina manera podem viure sense plàstics, què és l'autoconsum d'energia fotovoltaica i què en fem dels residus generats a la comarca del Vallès Occidental. Amb tot, però, la celebració de la Festa de Medi Ambient ha estat suspesa per segon any consecutiu per les restriccions del Covid-19 encara vigents.
La programació està formada per un total d'11 activitats que volen sensibilitzar sobre la necessitat d'anar cap a una economia més sostenible, cooperativa i inclusiva, que obligarà a adoptar nous hàbits socials i de consum. Per participar als actes presencials caldrà portar mascareta i fer inscripció prèvia, ja que totes tenen l'aforament limitat.
Programa d'activitats
El certamen s'iniciarà el dilluns, 31 de maig, amb el webinar sobre residus a la comarca, i continuarà el dimarts, 2 de maig, amb el taller familiar ‘Fem un forn solar' i la projecció de la pel·lícula ambiental La mujer de la montaña. El dimecres, 2 de juny, estarà dedicar al webinar sobre energia fotovoltaica, i el dijous, 3 de juny, al taller ‘Escape'm dels plàstics', per a tots els públics. Una de les activitats més novedoses del divendres, 4 de juny, serà el ‘Didaltruck', un servei mòbil d'assessorament tèxtil, que s'instal·larà a la plaça del Primer de Maig. de 17 h a 20 h, per ensenyar com reparar, reconvertir i transformar les peces de roba. Pel dissabte, 5 de juny, s'ha previst un itinerari per l'Anella Verda per mostrar la biodiversitat de Terrassa; un webinar, a càrrec de l'entitat Vivir sin plásticos, on s'explicarà com podem prescindir d'aquest material, i la projecció del film ‘Bikes'.
La 30a Setmana del Medi Ambient finalitzarà diumenge, 6 de juny, amb una jornada de neteja a l'Anella Verda, organitzada per l'entitat Vibria i la Taula d'entitats i el punt de voluntariat, i el text del Rap que han fet els integrants del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Terrassa (CMIAT). D'altra banda, el programa també inclou una activitat, organitzada per l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), el 9 de juny, per parlar de l'impacte del canvi climàtic en la disponibilitat d'aigua a Catalunya.
30 anys d'història
Amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania amb els temes mediambientals, a principis dels 90 es van organitzar un seguit d'activitats entorn al Dia Mundial del Medi Ambient. L'any 1992 es va organitzar una programació estable amb propostes que recollien tots els sectors ambientals. Els primers anys, i fins al 2010, l'oferta era d'uns 8 actes de mitjana. A partir de 2011, la proposta d'activitats es va incrementar fins superar la vintena, per respondre a la major demanda de participació, tant de gent com d'entitats i col·lectius de la ciutat. Fins a l'any 2020, en què no es va celebrar de manera presencial per la pandèmia, la mitjana de participants a cada edició ha estat d'unes 10 mil persones.
Les propostes recollides a la Setmana del Medi Ambient són lúdiques, variades i gratuïtes (cinema, teatre, jocs, actuacions infantils…), de caràcter formatiu (tallers, itineraris, xerrades…) i també informatiu (visites a instal·lacions ambientals…) que volen, a través de l'entreteniment, generar una reflexió crítica sobre la necessitat de preservar el medi ambient. De totes elles, la Festa de Medi Ambient ha estat sempre la més multitudinària.
A partir de l'any 2013, es va apostar per triar una temática i un lema cada edició, entre les quals destaquen ‘Anella Verda, Terrassa més sostenible'; ‘Reciclar bé, opció de present i futur'; ‘Els recursos son finits, volem una ciutat i un planeta per a tothom'; ‘-Contaminació +salut'; ‘L'aigua és vida un bé públic per a tothom' i ‘Enxarxa't al medi ambient', entre d'altres.
Com a l'edició anterior, el programa només s'ha editat en format digital i ja es pot consultar a la web de Medi Ambient a www.terrassa.cat/mediambient. La difusió es farà per l'agenda digital de l'Ajuntament i per les xarxes socials de medi ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable).
Nova Llei de Residus de l'Estat
El Consell de Ministres va aprovar el passat 18 de maig el projecte de Llei de Residus i Sols Contaminants que, per primera vegada, restringirà l'ús de plàstics d'un sol ús a Espanya. Són productes tant habituals com les bosses, els coberts, els gots, els plats, les canyetes i els recipients d'aliments per consumir en el mateix envàs, entre d'altres. Aquesta llei substituirà una norma de 2011 i entrarà en vigor el juliol, tot i que l'administració donarà un termini per eliminar totalment aquests productes del mercat, que serà a partir de l'1 de gener del 2023. La Unió Europea calcula que l'any 2026 la presència d'aquests plàstics d'un sol ús es redueixi en un 50% i que l'any 2030 sigui del 70%.