La Planta de tractament del residu orgànic del Vallès Occidental s’ampliarà

20/02/2025 - 08:29

Gràcies a una inversió de més de 44 milions d’euros dels fons Next Generation i l’Agència de Residus de Catalunya.

El Consorci per a la Gestió de Residus ja compta amb el projecte bàsic d’ampliació de la Planta de Biometanització de Can Barba, que permetrà la millora de la instal·lació per poder absorbir la necessitat de tractament de residu orgànic del Vallès Occidental. Aquest projecte disposa d'un pressupost de 44.708.718,48 €, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea–Next Generation EU, 28.122.249,62 euros, i del Fons de gestió de residus municipals 16.586.468,86 euros.

El passat 9 de gener es va presentar el projecte a les instal·lacions de la Planta amb la presència de Rafael Güeto Ortiz, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental; Jordi Ballart i Pastor, alcalde de Terrassa; Marta Farrés Falgueras, alcaldessa de Sabadell; Anna Maria Martínez Martínez, alcaldessa de Rubí i Xavier Garcés Trillo, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Barberà del Vallès.

El president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental va explicar que “estem davant una inversió de més de 47 milions d’euros. Una inversió que ens permet actuar a diferents nivells: en el pretractament, en la transició energètica, en l’obtenció de biometà i també en aquesta divulgació a la ciutadania." Güeto ha fet valdre “el treball conjunt, mancomunat dels municipis més grans de la comarca. Treballem conjuntament perquè la gestió dels residus va més enllà de l’àmbit municipal i perquè la mirada comarcal ens permet ser més eficients i més solvents. Ho hem fet amb la delegació del servei de tractament al Consell Comarcal, amb la implementació de la taxa, amb la millora dels sistemes de recollida i, ara, també, amb la millora de les plantes de tractament. Perquè creiem en la corresponsabilitat entre les administracions i la ciutadania per abordar un tema tan important com és la gestió dels residus, que té un impacte importantíssim en el nostre planeta i en les butxaques de tothom”.

En aquest sentit, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Xavier Garcés Trillo, va assegurar que “10 municipis ens han delegat la competència de tractament de Residus. Aquesta delegació ha suposat una transformació de la missió d’aquest Consell i de les prioritats de la casa. I és que el tractament dels residus suposa un terç del pressupost comarcal per aquest any 2025. Estem treballant estretament amb el Consorci de Residus i amb els ajuntaments delegants per a poder donar resposta a les seves inquietuds i propostes. I ho seguirem fent perquè mancomunar en àmbits com aquests suposa un impacte molt positiu per a l’eficiència i l’eficàcia dels serveis”.

 

Increment de la capacitat de tractament fins a les 60.000 tones anuals

Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, passant de les 21.000 a les 60.000 tones anual i podent absorbir la generació de residu orgànic (FORM) dels municipis de la comarca.

En els pròxims anys, mitjançant les accions realitzades amb el Programa de suport a les recollides d’alta eficiència es preveu un increment substancial de la FORM. A la vegada s’han incrementat la necessitat de poder donar resposta des de l’administració als circuits privats de recollida comercial de FORM que estan emergent a la comarca.

El pretractament estarà compost de dues línies independents que permetran donar flexibilitat a la planta davant possibles incidències. Les obres també permetran disposar d’una àmplia nau de descàrrega tancada per la maniobra de camions, per la descàrrega i càrrega de productes amb suficient maniobrabilitat.

 

Del residu al recurs: producció de biometà

La Planta de Can Barba incrementarà la producció de biogàs i diversificarà els seus usos obtenint  biometà de qualitat injectable a la xarxa de Gas Natural. Amb la producció de biometà que s’obtindrà amb l’ampliació de la planta es podria subministrar gas a 8.200 llars. A la vegada la producció de biometà contribueix directament en els objectius europeus de descarbonització i estalvi d’emissions de CO2.

S’ampliarà la capacitat de digestió anaeròbia incorporant un segon digestor així com tots els equips necessaris en aquesta àrea. També s’incorpora un procés de deshidratació mecànica i higienització del digest obtingut en el procés de digestió per tal obtenir un producte fertilitzant que ja hauria perdut la seva condició de residu.

Està previst incorporar un sistema de tractament de les aigües residuals de la planta amb el sistema d’Ultrafiltració i Osmosis Inversa. I s’ubicarà una nova sala de control ubicada dins de la nau des d’on es farà el seguiment del procés.

 

Transició energètica i reducció de la petjada de carboni

Amb l’ampliació, la planta serà excedentària d’energia. La planta generarà (mitjançant biogàs i plaques fotovoltaiques) un 260 % del que consumeix, fent que el tractament de residus (objectiu prioritari de la planta) permeti una contribució positiva en relació amb els termes energètics.

Es preveu que la planta incorpori 612 plaques fotovoltaiques d’una potència pic d’uns 600 W cada una, amb el que suposa una potència pic d’uns 367 kWp, col·locades a les cobertes de les noves naus.

Pel que fa a la reducció de la petjada de carboni, l’ampliació de la planta és essencial per ajudar a reduir les emissions que es generarien en el futur a causa de l’augment de tones de residus orgànics al Vallès Occidental. Aquesta ampliació no només permetrà una gestió més eficient dels residus, sinó que també contribuirà significativament a la reducció de l’impacte ambiental de la regió.

Aposta per la sensibilització i educació ambiental

Es disposarà d’un nou edifici de serveis i una aula ambiental, així com una passarel·la de visites que farà un recorregut exterior per totes les àrees de procés.  D’aquesta manera es podrà ampliar les activitats de sensibilització amb visites a la Planta de Can Barba, tal com ja es fa actualment al Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès).

 

Calendari de les obres d’ampliació

El juliol de 2024 es va aprovar el projecte bàsic de l’ampliació de la planta de Can Barba i el passat 23 de desembre de 2024 l’Agència de Residus de Catalunya va atorgar al Consorci una subvenció directa per  l’ampliació de la planta, per un import de 44.708.718,48 €. D’aquesta, més de 28M es capten dels fons europeus Next Generation.

Durant el mes de febrer de 2025 es preveu publicar la licitació del contracte d’obra i explotació de l’ampliació de la planta i a finals del 2n trimestre de 2025 es preveu adjudicar el contracte. La durada de la fase d’enginyeria de detall, obres i posada en marxa serà de 24 mesos, situant l’inici en funcionament el 2n trimestre del 2027.

Durant el 3r trimestre del 2025 quan s’iniciïn les obres, la planta s’aturarà, però el residu orgànic provinent dels municipis del Vallès Occidental se seguirà tractant en una altra instal·lació de tractament de la comarca.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els ha distribuït entre la ciutadania a través de diferents entitats socials.

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa continuarà millorant la neteja a la ciutat, amb la instal·lació de sistemes d'alta eficiència de recollida de residus.

Notícia

Terrassa ha estat un dels escenaris clau per a la implementació d’una solució innovadora al sector de la construcció, que consisteix en la prefabricació i instal·lació de façanes amb funcionalitats avançades, assegurant el confort dels usuaris, alhora oferint la màxima eficiència energètica, amb uns terminis d’execució més curts i uns costos d’inversió més econòmics.

Butlletí