Font: Ajuntament de Barcelona
Després de la implantació del Porta a Porta, la recollida selectiva neta es del 76% i situa Sant Andreu entre les 15 recollides selectives més altes en municipis de més de 5.000 habitants de tot Catalunya.
La implantació del sistema de recollida Porta a Porta al barri de Sant Andreu de Palomar ha permès arribar a una recollida selectiva neta del 76%, un percentatge alt de reciclatge amb una qualitat igualment alta de les fraccions recollides. Aquest nivell de recollida selectiva, per tant, situa Sant Andreu de Palomar a les primeres posicions en reciclatge entre els municipis metropolitans i en la quinzena posició entre els 211 municipis de Catalunya de més de 5.000 habitants.
El nou sistema de recollida de residus ha permès millorar i augmentar la recollida de totes les fraccions, a excepció del vidre, que no ha patit cap modificació significativa. La recollida selectiva en pes per habitant i dia a Sant Andreu de Palomar és de 0,63 kg/habitant/dia, molt superior a la de la resta de l’àrea metropolitana, 0,33 kg/habitant/dia, i la de la resta de la ciutat de Barcelona, 0,41 kg/habitant/dia.
La importància de la fracció orgànica
L’objectiu principal dels sistemes de recollida de residus com el porta a porta és millorar la selectiva, sobretot fent disminuir la fracció rebuig a favor de la fracció orgànica. En aquest sentit, un cop superat el primer mes de funcionament del Porta a Porta de Sant Andreu, s’ha duplicat la recollida selectiva neta de l’orgànica en pes que ha passat de 12.854 quilos setmanals fins als 23.881. A més, cal destacar el salt endavant en la qualitat d’aquesta fracció, que abans de la implantació del Porta a Porta tenia un 10,5% d’impropis i ara en té un 3,4%. El model de Sant Andreu de Palomar preveu 3 dies d’aportació de fracció orgànica i entre els usuaris i usuàries, dues terceres parts treuen l’orgànica 1 o 2 cops a la setmana (31% 1 dia a la setmana i 37% dos dies) i el 32% ho fan tres dies.
Pel que fa la resta de fraccions, destaca l’increment d’un 63% de la recollida selectiva neta dels reciclables i la disminució d’impropis d’aquesta fracció, que han passat del 14,21% al 6,88%. La fracció paper i cartró creix un 16% i la de vidre es manté sense canvis perquè és l’única que continua fent-se amb contenidors al carrer.